Ordonanța lăcomiei scumpește autostrăzile! Un kilometru va costa și cu 500 de mii de euro mai mult, potrivit calculelor făcute de constructori. Motivul este majorarea salariului minim acordat angajaţilor din construcţii, fără a se face un studiu de impact.

Ordonanța de Urgență 114 prevede că, de la 1 ianuarie, salariul minim brut din sectorul construcțiilor crește de la 1.900 de lei la 3.000 de lei. Astfel, costurile cu salariile se majorează cu 15 – 30%, conform estimările firmelor, arată o analiză Realitatea TV.

„Companiile nu pot majora salariul doar în zona inferioară a grilei de salarizare, ci sunt obligate, pentru a menține o diferențiere, să modifice întreaga grilă de salarizare, iar multe firme de construcții nu pot susține aceste majorări, aşa că dacă le operează, cel mai probabil se vor reflecta în costul manoperie”, a explicat Laurenţíu Plosceanu, președinte Asociaţiei Române a Antrepenorilor din Construcţii (ARACO).

Companiile care au deja proiectele în execuție se află în cea mai dificilă situaţie, pentru că s-au înţeles asupra unor sume, insă OUG 114 le-a majorat cheltuielile.

Ordonanța mărește și veniturile angajaților producătorilor de materiale de construcții, aşa că dacă se adună toate cheltuielile, rezultă că un kilometru de autostradă va fi mai scump cu 500 de mii de euro, arată estimările ARACO.

În cazul viitoarelor contracte, aceste majorări vor ajunge în valoarea contractelor semnate de Companiei de Drumuri, care susține că înțelege problemele constructorilor și că poate suplimenta contractele cu 10% din valoarea lor pentru că există un fond pentru situații neprevăzute.

Pe ansamblu, avertizează constructorii, OUG 114 va avea, cel mai probabil, exact efectul invers şi în loc să relanseze sectorul construcțiilor. cum justificau guvernanţii, va dezechilibra piața forței de muncă.

Ordonanța este contestată în aceeași măsură și de producătorii de energie, dar și de fondurile private de pensii.

Articolul precedentLista cu paradisurile fiscale, în aer. Comisia Europeană tot încearcă încropirea ei
Articolul următorTarom a prins aripi. Afacerile și numărul de pasageri, pe plus