Relansarea economică globală ar putea fi şi mai fragilă dacă se materializează o serie de riscuri, iar efectele ar fi putea fi scăderea veniturilor şi creşterea sărăciei, arată un „Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare”, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Printre vulnerabilităţi se regăsesc: eşecul de a ţine pandemia sub control sau întârzieri în procesul de vaccinare; apariţia unui val de falimente; imposibilitatea guvernelor de a mai oferi sprijin financiar şi permanentizarea şomajului tehnic.

„Factorii decidenţi ar putea influenţa obţinerea unor rezultate mai bune printr-un control eficient al pandemiei şi reforme structurale, care să stimuleze productivitatea şi sustenabilitatea mediului înconjurător. Măsurile sugerate le includ pe cele care protejează sănătatea şi educaţia, prioritizează investiţiile în tehnologii, îmbunătăţesc guvernanţa şi cresc transparenţa datoriilor”, transmite ASF.

Potrivit Autorităţii, investiţiile în infrastructura verde şi adoptarea pe scară largă a tehnologiilor sustenabile pot susţine niveluri mai ridicate de creştere economică, contribuind în acelaşi timp la reducerea schimbărilor climatice.

Guvernanţa îmbunătăţită şi reducerea corupţiei pot sta la baza unei creşteri economice pe termen lung. Transparenţa ridicată a datoriei este primordială pentru a diminua riscurile datoriei suverane şi ale crizelor financiare, care pun presiune asupra perspectivelor de creştere economică.

Articolul precedentVIDEO Cum a scăpat CEC Bank de privatizare. Cearta dintre Ponta și Băsescu. Istoria celei mai vechi bănci, la „Culisele statului paralel”, ora 18.00
Articolul următorMinisterele au termen până pe 4 februarie să comunice de unde vor tăia cheltuieli