Banca Naţională a României a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. La finalul intâlnirii cu presa, guvernatorul le-a urat celor prezenți „vacanță plăcută și inflație scăzută.”

Noua prognoză a Băncii Naționale arată o inflație de 15,1% pentru finalul celui de-al treilea trimestru din acest an și de 13,9% pentru finalul anului.

Estimarea pentru primul trimestru din 2023 este de 11,6%, pentru cel de-al doilea de 13,8%, pentru cel de-al treilea de 8,9%, iar pentru finalul anului 2023 de 7,5%.

Potrivit prognozelor și a interpretării guvernatorului BNR, partea bună este că dinamica scumpirilor ar urma să scadă semnificativ, spre plafonare, în trimestrul III, pentru ca din trimestrul IV să intre pe o traiectorie descendentă. Prognoza se bazează însă pe condiționalități care se pot modifica, pe fondul războiului din Ucraina și al efectelor acestuia asupra economiei mondiale.

În acest context, la finalul perioadei de prognoză, iunie 2024, BNR a estimat o rată a inflației de 2,3%.

Articolul precedentSorin Grindeanu anunță că a fost ales constructorul pentru alți 17,5 km din Centura Bucureștiului – Când încep lucrările
Articolul următorMarcel Ciolacu aruncă bomba. România a vândut toată producția de energie pe 2022, iar acum cumpără mai scump