Legislația de plafonare a prețurilor energiei electrice și gazelor ar urma să fie modificată substanțial, chiar de la 1 aprilie. Guvernul are în lucru un proiect de ordonanță de urgență, care încă nu este public și mai poate suferi modificări. În actuala formă, ordonanța ar prelungi perioada de plafonare a prețurilor cu încă un an.

Potrivit draftului consultat de Economedia, mecanismul de plafonare a prețurilor finale pentru consumarorii casnici și noncasnici de energie electrică și gaze va fi prelungit cu un an, până la data de 31 martie 2026, dar unele prevederi vor fi modificate.

– toți consumatorii non-casnici de energie electrică vor plăti un preț maxim plafonat de 1 leu/kWh, începând cu 1 aprilie 2024.

– Prețul maxim plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună va fi maximum 1,2 lei/kWh, ÎN SCĂDERE de la 1,3 lei. La fel va fi facturat și consumul lunar de peste 300 kWh al casnicilor, cu 1,2 lei/kWh. Noile plafoane vor intra în vigoare la 1 aprilie 2024. Celelalte plafoane pentru casnici nu se schimbă.

-Toți producătorii români de gaze naturale vor vinde furnizorilor gazele pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică la cel mai mic preț dintre nivelul actual de 150 de lei/MWh și un preț al pieței. În prezent, prețul era fixat la 150 de lei/MWh.

CUM SE VOR CALCULA FACTURILE POPULAȚIEI DUPĂ DATA DE 1 APRILIE?

Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a energiei electrice din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen (60%) și prețul PZU al lunii respective (40%), plus cel mult 10% adăugat la această sumă. La acest preț se va adăuga marja fixă de furnizare de 73 de lei/MWh (80 lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate

Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a gazelor din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (90%) și prețul PZU al lunii respective (10%), la care se adaugă 10%. La acest preț se va adăuga marja fixă de furnizare de 12 lei/MWh (13,5 lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate

FURNIZORII VOR FI IMPOZITAȚI SUPLIMENTAR

-Limita maximă de preț de decontare de la stat către furnizorii de energie electrică scade la 700 de lei/MWh.

-Producătorii de gaze vor plăti impozitul suplimentar și pentru gazele vândute populației la prețurile de mai sus. Până acum, legislația de plafonare îi scutea de la plata impozitului pentru aceste cantități de gaze. Noua regulă va intra în vigoare la 1 aprilie 2024

-Producătorii de energie eletrică vor plăti impozitul suplimentar de la pragul de preț de 350 de lei/MWh, nu de la cel de 450 de lei/MWh, ca acum, pentru tot ce vând în piețe. Impozitul va fi de 80% din diferența între prețul de vânzare și prețul de referință de 450 de lei/MWh – până acum era 100%.

Articolul precedentSchemele lui Florian Coldea și „lăcătușii” din spatele Cryptodata. Anchetă explozivă Solid News
Articolul următorControverse uriașe la normele de aplicare a Legii pensiilor. Daniel Baciu: 1,6 milioane de senior NU vor primi a doua majorare din toamnă