BERD a modificat în scădere prognoza pentru creșterea economică a României în 2018 4,2%, pentru ca anul viitor avansul economiei să se reducă la 3,6%.

Potrivit raportului „Regional Economic Prospects in the EBRD Regions”, intitulat ”În umbra războiului comercial” (In the shadow of trade conflict), dat publicității joi, România va încheia anul 2018 cu mult sub previziunile oficiale ale guvernanților.

Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD și-a revizuit,  estimările privind evoluția economiei României scăzând de la 4,6% până la 4,2%  creșterea PIB din 2018 și de la 4,2% până la 3,6%. Analiza BERD nu uită să menționeze că frâna acesta a fost pusă într-un moment în care creșterea economică atinsese 7,3% în 2017. Din această perspectivă nivelul de creștere economică previzionat nu este periculos de mic. Pericolul a fost indus de acea creștere nesustenabilă ce este acum urmată de o corecție puternică care iese din definiția unei încetiniri graduale.

„Consumul privat a avut cea mai mare contribuție la creșterea economică, determinat de încordarea de pe piața forței de muncă și de politica fiscală slăbită. De asemenea, investițiile au crescut, datorită unei absorbții mai ridicate a fondurilor UE. Semnele de supraîncălzire au apărut sub forma unui deficit comercial în creștere, împingând deficitul de cont curent la 3,4% din PIB la sfârșitul anului 2017, și a unei inflații la maximul ultimilor cinci ani, cu un vârf de 5,4% în iunie 2018”, se arată în raportul BERD.

Prognoza finanțatorului instituțional european este în linie cu cea a Fondul Monetar Internațional (FMIcare, la începutul lunii octombrie, a indicat că deteriorarea indicatorilor macroeconomici va conduce la încetinirea ritmului de creștere economică a României până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puțin decât estimarea din primăvară. Pentru  2019 FMI vede o creștere economică de numai 3,4%.

„Riscurile de reducere a perspectivelor de creștere includ înrăutățirea în continuare a deficitului de forță de muncă, incertitudinea politică internă şi a reformelor, precum şi schimbarea sentimentului investitorilor globali față de piețele emergente”, se menționează în analiza BERD.

Comisia Națională de Prognoză, instituție a cărei conducere este subordonată politic mizează pe o creștere a PIB de 5,5% în 2018, respectiv 5,7% în 2019, aliniindu-se angajamentelor din campania electorală a PSD.

Articolul precedentMiliardarul Ioan Niculae, 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Băncile naţionale ale lumii au fost cuprinse de febra aurului

Comments are closed.