OMV Petrom, principala companie petrolieră românească, a anunțat un profit net de 867 milioane de lei în prima jumătate a anului, cu 56% mai mic față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile din vânzări au fost de 10,069 miliarde de lei, în scădere cu 11%, scrie Agerpres.

Declinul vânzărilor vine ca urmare a evoluţiei negative a preţurilor din piaţă şi a volumelor mai mici de vânzări de produse petroliere, explică reprezentanţii companiei.

Rezultatul din exploatare a scăzut la 972 milioane de lei, cu 57% mai mic comparativ cu intervalul similar al anului trecut, în principal din cauza mediului de piaţă nefavorabil, din cauza preţurilor mai mici şi a crizei economice provocate de COVID-19.

„Izbucnirea globală a pandemiei COVID – 19 continuă să aibă un impact major asupra evoluţiei economiei globale. În timp ce preţurile la ţiţei au crescut uşor în timpul celui de-al doilea trimestru că urmare a reducerii ofertei, ele rămân în continuare semnificativ volatile. Creşterile recente ale cazurilor COVID – 19 din întreaga lume ar putea duce la întârzierea redresării aşteptate a cererii, ca urmare a reacţiei guvernelor şi cetăţenilor. Astfel, consecinţele pandemiei COVID – 19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment. Totuşi, OMV Petrom monitorizează îndeaproape evoluţiile şi evaluează în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului”, se arată în raport.

Investiţiile au însumat 1,569 miliarde de lei primele şase luni ale anului, cu 8% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, în principal direcţionate către sectorul Upstream (explorare şi producţie), în valoare de 1,142 miliarde de lei.

 

Articolul precedentRedresarea traficului aerian va dura mai mult decât se estima
Articolul următorTot ce trebuie să știi despre impozitul pe dividente în 2020 (P)