Pe parcursul lunii aprilie, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 140 controale în vederea verificării modului în care angajatorii respectă măsurile impuse pe perioada pandemiei, potrivit prevederilor Legii nr. 55 din 15 mai 2020 (privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19).

În urma acestor controale au fost aplicate pentru deficiențele constatate amenzi în valoare de 7.000 lei, precum și 8 avertismente.

In principal, sancțiunile au fost acordate pentru:

  • neasigurarea triajului așa cum este definit de prevederile legii menționate, și anume, nerespectarea obligativității “organizării activităţii instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât şi pentru vizitatori. Pentru personalul propriu triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii.”
  • nerespectarea distanței între mese;
  • funcționarea în spații închise destinate alimentației publice, deși incidența COVID 19 depășea indicele 3.

În afara acestor controale, având în vedere Strategia Naționala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate, inspectorii de munca au realizat , în luna aprilie,  un număr de 177 controale, fiind  depistate 63 persoane care desfășurau muncă nedeclarată pentru care  un număr de 7 angajatori au fost sanctionați  cu  amenzi  în valoare de 300.000 lei.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor, HG.905/2017 (privitor la completarea si transmiterea REVISAL) au fost efectuate un număr de 180 de controale,  în urma cărora au fost aplicate două sanctiuni : o amendă în valoare de 11.000 lei și un avertisment.

Pentru celelalte nereguli depistate de către inspectorii de muncă  în domeniul relațiilor de muncă, angajatorii au fost sancționați cu amenzi în valoare de 35.500 lei.

Tot în luna aprilie, în domeniul securității și sănătății în muncă,  inspectorii au efectuat un număr de 115 controale în urma cărora au fost sancționați pentru neconformitățile constatate un număr  de 36 angajatori cu amenzi în valoare de 97.000 lei si 35 de avertismente.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRaluca Turcan, după întâlnirea cu Ambasadorul Austriei: „În această țară trăiesc astăzi în jur de 120.000 de români”
Articolul următorFlorin Cîțu, surprins de un demers atribuit ministrului USR Plus Claudiu Năsui legat de „Legea 5G”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau