FMI declanșează alarma: Deficitul public va urca la 3,6% din PIB. Bugetul pe 2019 în pericol

FMI preconizează că deficitul bugetar va depăși plafonul de 3% din PIB în acest an, avansând un nivel de 3,6% din PIB, iar săptămâna viitoare o delegație a instituției internaționale va avea discuții la București pentru a analiza bugetul pe 2019

Este necesară reducerea deficitului chiar din acest an și pentru a fi conservat progresul privind reformele structurale, a anunțat Alejandro Hajdenberg, reprezentant al Fondului pentru România și Bulgaria.

„Pentru anul acesta ne așteptăm la o creștere economică de 4%, relativ mică comparativ cu ce am văzut anul trecut. (…) În ceea ce privește deficitul de cont curent, a fost o mare deteriorare anul trecut, dar credem că va rămâne stabil pe termen mediu. Pentru acest an previzionăm un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste targetul de 3% din PIB”, a spus oficialul FMI, într-o conferință organizată de Business Review.

Deficitul bugetar din acest an va fi unul dintre subiectele care va fi discutat în timpul misiunii FMI de săptămâna viitoare și ce măsuri pot fi luate pentru a-l readuce sub nivelul de 3% din PIB.

„Proiecțiile noastre sunt făcute pe politicile viitoare. Așadar, pentru anul viitor vedem, de asemenea, un deficit de peste 3% din PIB. Așa cum am mai spus, vom discuta acest lucru în săptămânile care vor urma în contextul pregătirii bugetului pe anul viitor”, a mai arătat Hajdenberg.

Deficitul bugetar la nouă luni s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 1,77% din PIB. În termeni nominali diferența față primele nouă luni din anul trecut este de 10 miliarde lei, ajungând la aproape 17 miliarde lei. În septembrie 2017, deficitul bugetar era de 6,8 miliarde lei.

Articolul precedent65 de moduri prin care tehnologia blockchain poate rezolva problemele de mediu
Articolul următorSuprafața depozitelor noi din România, peste 4 milioane mp. Vezi unde se dezvoltă noul pol al spațiilor logistice din Capitală

Comments are closed.