Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri! Chiar dacă prețurile pentru energie electrică, gaz și unele alimente sunt în continuare plafonate, oamenii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru alte produse. La începutul anului, alimentele au devenit tot mai scumpe, iar în curând putem ajunge să plătim chiar și dublu față de luna decembrie a anului trecut, potrivit Realitatea Plus.

Specialiștii susțin că nivelul prețurilor este determinat de volumul mult prea mare al importurilor de produse alimentare. Datele citate de Realitatea Plus indică faptul că până la 80% din cantitatea de carne din marile magazine vine din import, iar la fructe și legume procentul poate ajunge la 90%, în sezonul rece.

Concret, față de luna decembrie a anului trecut, un kilogram de mușchi de porc sau de brânză s-a scumpit cu 4 lei. În același interval de timp, un kilogram de roșii s-a scumpit de la 15 la 20 de lei, iar un kilogram de ceapă costă aproape 7 lei, față de 3 lei în luna decembrie a anului trecut.

În acest fel, măsura plafonării adaosului comercial nu are un efect notabil în portofelul celor mai săraci români, oamenii fiind nevoiți să dea mai mulți bani pe același coș de alimente, de la o săptămână la alta, potrivit Realitatea Plus.

Articolul precedentPeste 220.000 de bugetari primesc 15% în plus la salariu. Vor avea în continuare majorarea de 5% acordată deja
Articolul următorHidroelectrica anunță modificări la transmiterea indexului autocitit. Ce se schimbă în februarie