Agricultorii anunță că pâinea se va scumpi cu 20% în perioada următoare, iar producătorii pun totul pe seama scumpirilor în lanț din ultimii doi ani la energie, gaz și carburanți, dar și pe seama faptului că prețul grâului s-a prăbușit din nou. Datele vin în contradicție cu statisticile care arată că rata inflației continuă să scadă ușor. Iar în timp ce prețurile continuă să crească, vine un avertisment sumbru și de la Banca Națională a României! Dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat pentru a ține sub control inflația. 

„Cu siguranță în perioada imediat următoare se va scumpi pentru că vedem toate acest necesar de producție a pâinii și aici vorbim în special de energie, care s-a scumpit în continuare și prețul este foarte mare în momentul de față la persoanele juridice. 

Cred că va depăși și 20% dacă energia, combustibilul va crește mai departe, vine iarna, dar în același timp vedem la producători, la fermieri, grâul s-a ieftinit și se ieftinește în continuare”, a declarat Cornel Stroescu, fermier. 

Avertismentul dur vine din partea fermierilor. Deși unele sortimente de pâine sunt incluse pe lista care beneficiază de un adaos comercial plafonat de 20%, producătorii susțin că în această toamnă pâinea, dar și alte produse de panificație se vor scumpi chiar și cu 20% de procente.

Iar de anul viitor am putea asista la o nouă creștere a prețului pentru unele sortimente. TVA pentru produsele tradiționale va crește la 9%, iar TVA pentru produsele care conțin zahăr va ajunge la 19%. Iar zahăr găsim și în pâine.

Și în timp ce produsele de bază continuă să se scumpească, oficialii BNR vin cu un mesaj extrem de clar: dobânzile vor rămâne mari pentru a ține sub control rata inflației.

Numai anul trecut, dobanda cheie a fost majorata de 8 ori, iar la inceputul acestui an consiliul de administratie al bancii centrale a decis ca aceasta dobanda sa ajunga la pragul de 7 procente.

Dobanda cheie influenteaza celelalte dobanzi din piata, dobanzile in functie de care bancile se imprumuta intre ele si indicii in functie de care sunt calculate creditele in lei.

Datele recente arată că rata pentru un credit de 250 de mii de lei pe 30 de ani calculat în ROBOR a ajuns la 2.157 de lei, iar pentru același credit, dar calculat în IRCC plătim acum 2.095 de lei. Pe de altă parte, oficialii BNR spun că sunt mari incertitudini și din cauza măsurilor fiscale. 

Citește și ALERTĂ alimentară! 90% din pâinea din supermarketuri conține pesticide

Articolul precedentSebastian Burduja, ministrul Energiei, a coborât în Mina Livezeni: ”Am participat la extracţia a 5 tone de cărbune”
Articolul următorProblema cash-ului, lămurită de Marcel Ciolacu: E o poveste scoasă, ca multe altele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau