Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri, 29 aprilie, la 4,95%, față de ziua precedentă, când a afișat o cotație de 4,88%.

Într-o singură săptămână, indicele s-a majorat cu aproape 5%.

De la începutul lunii, când a fost cotat la 4,6%, indicele s-a majorat cu 7,6%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de aproape 64%.

Și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,04% de la 5% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,11% în creştere de la 5,07% în ziua anterioară.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Analiştii financiari apreciau că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 5,28% în următoarele 12 luni.

Articolul precedentVirgil Popescu: Săptămâna viitoare se semnează contractul dintre Romgaz și Exxon. Vestea, extrem de IMPORTANTĂ pentru români
Articolul următorȘeful Consiliul Concurenței, audiat în legătură cu amenzile date producătorilor români de alimente