Adrian Chesnoiu asigură populația că România nu va fi afectată de criza cerealelor provocată de invazia Ucrainei de către Rusia. Ministrul susține că există stocuri pentru cereale până la recolta viitoare și spune că românii nu vor muri de foame, dar este posibil să plătească mai mult pentru mâncare.

 

„România nu are motive de îngrijorare. Agresiunea Rusiei în Ucraina a scos de pe piață cei doi mari competitori de pe piața cerealelor. România este unul dintre grânarii Europei. Producem cam 11 milioane de tone de grâu. Avem un surplus ce poate fi capitalizat de fermierii. În perioade de criză, vedem pe bursă prețuri mari. Acele prețuri de la bursă nu sunt și cele reale. În UE există posibilități de intervenție. Au fost state care au interzis exportul, din intenția de a-și proteja stocurile interne. Avem stocuri asigurate până la noua producție. Românii nu vor muri de foame, dar este posibil să plătească mai mult pentru mâncare. Fermierii români produc, dar avem producție care este vândută la prima mână. Noi punem capital pentru fermieri ca să-și poată stoca producția.

Îngrășămintele sunt hrană pentru plante cum este grâul. Iar dacă nu ai, scade producția cu 30%. Avem în depozite aproape două treimi din necesar. Problema este cea a costurilor. Vom avea hrană, dar mai scumpă, pentru că toate costurile pentru fermieri au crescut”, a declarat Adrian Chesnoiu în emisiunea „Legile Puterii”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPreședintele Asocieției Benzinarilor Particulari, despre isteria creșterii prețului carburanților: E o șmecherie nesimțită
Articolul următorVIDEO Isteria carburanților – Ședință de urgență la Guvern – Ciucă i-a convocat de urgență pe miniștrii Energiei și Economiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau