După ce înregistrat un profit istoric, acum trei ani, cel mai mare combinat siderurgic din țară – Liberty Steel la Galați – are datorii de 528 milioane euro și este în pragul insolvenței.
Uniunea Sindicatelor din combinatul siderurgic Galați a anunțat pentru joi, 15 mai 2025, ora 15:00, o „ședință de informare și dezbateri în legătură cu situația actuală și viitoare a societății”.
Cei aproape 4.000 de angajați au ocazia, pentru prima dată de la începutul anului, să afle „ce înseamnă concordatul, insolvența, falimentul și în cele din urmă care sunt șansele noastre să mai beneficiem din drepturile prevăzute în actualul CCM (contract colectiv de muncă, n.r.) și chiar în cazul cel mai trist, cel al falimentului”, se arată într-un comunicat intern al sindicatelor.
Nu li s-a spus până acum, de exemplu, că urmează reducerea personalului cu 15%, până la sfârșitul anului.
Cel mai mare combinat siderurgic din sud-estul Europei nu produce însă doar oțel, ci este responsabil și de ce a mai rămas din termoficarea municipiului Galați (6.000 de consumatori casnici și 37 de sedii de instituții publice). Tot el aprovizionează cu apă jumătate din orașul de la Dunăre.
La recensământul din 2021, Galațiul număra 218.000 locuitori.
Înființat în 1961, combinatul a fost preluat în 2019 de grupul britanic Liberty House, parte a GFC Alliance, controlată de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta.
Liberty Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o capacitate de producție actuală de două milioane de tone de oțel pe an.
Are un rol strategic în toate sectoarele de activitate, cu preponderență în domeniul construcțiilor și în dezvoltarea infrastructurii românești.
Iar în actualul context geopolitic, are un rol esențial în strategia de apărare și securitate a României.
Confruntată cu zeci de cereri de insolvență, cu salarii restante și chiar amenințată cu decuplarea de la rețeaua electrică, conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați a decis, pe 5 martie 2025, să ceară Tribunalului Galați acordarea unui concordat preventiv.
Măsura permite o eventuală înțelegere cu creditorii și eșalonarea datoriilor.
Conducerea combinatului are un plan de restructurare cu eșalonarea creanțelor
„Este o procedură destinată societăților aflate în dificultate, adică acelor societăți care se confruntă cu dificultăți rezultând din orice fel de împrejurare, ce constituie o amenințare reală și serioasă pentru capacitatea viitoare a respectivelor firme de a-și plăti datoriile la scadență, în lipsa luării unor măsuri adecvate”, arată Nicoleta Mihai, partener asociat KPMG.
Compania oferă în România servicii de audit, asistență fiscală și consultanță în afaceri pentru organizații din diverse domenii.
Din 5 martie, nimeni din conducerea combinatului sau a vreunui sindicat nu a oferit informații sau explicații referitoare la starea companiei, întârzierile salariale ori soarta angajaților.
Care sunt cele mai mari companii care au de luat bani de la combinat
Reprezentanții Sierra Quadrant și Euro Insol, companiile desemnate să se ocupe de concordatul preventiv, au finalizat și trimis săptămâna trecută către Tribunalul Galați „Planul de restructurare al debitoarei Liberty Galați S.A. în cadrul procedurii de concordat preventiv”.
Printre principalii parteneri comerciali care aveau de recuperat bani pe 28 februarie 2025 se numără: fabrica de oxigen Linde Gaz, producătorul de energie electrică Mar-Tin Solar Energy sau Glencore International Ag, care vinde minereuri de fier, feroaliaje, șlaburi ș.a.
Printre creditori se mai numără Comvex S.A. Constanța, Phoenix Slag Services SRL, Viant Pte Ltd, Vitelia Trade Limited, Metinvest International SA, Govcrest International SRL București, Grupul Feroviar Român SA sau Transgaz.