Fiscul a pornit tăvălugul: milioane de conturi au fost blocate de ANAF, în urma recalculărilor făcute anul trecut pentru anul fiscal 2018.

 

Modificările succesive ale legislaţiei fiscale, efectuate şi de mai multe ori într-un singur an, coroborate cu imposibilitatea contribuabililor de a efectua plăţile online, au dus în 2018 la blocarea a milioane de conturi bancare.

Una dintre dintre cele mai mari bănci din România, BRD Societe Generale – situată pe locul trei după Banca Transilvania şi BCR – a anunţat recent că Fiscul a blocat anul trecut o treime din conturile deschise în cadrul instituţiei.

Francois Bloch, directorul general al BRD – Groupe Société Générale, a declarat că 418.000 de cereri de popriri au fost trimise, anul trecut, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar, în total, au fost 700.000 de cereri de poprire la circa 2,3 milioane de clienţi.

Pentru gestionarea popririlor BRD a fost nevoită să înfiinţeze un departament special pentru gestionarea conturilor şi notificarea clienţilor.

„Avem un departament care face numai asta”, a subliniat Francois Bloch Bloch, care a adăugat că pentru aceste acţiuni lucrează 20 de persoane, la care se adaugă cei care se ocupă de relaţia digitală cu clienţii. „Mai avem si celelate cereri de poprire de la executorii judecătoreşti, în jur de 250.000 pe an”, a adăugat Bloch, citat de Adevarul. Cele 700.000 de cereri privesc numai BRD, estimându-se că numărul persoanelor cărora li s-au blocat conturile sunt de ordinul milioanelor.

Teodorovici a promis că Fiscul nu va mai face popriri

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri.

O primă soluţie legată de popririle pe conturile bancare va fi disponibilă în această primă parte a acestui an, a promis atunci ministrul.

Întrebată de senatori de ce pentru o datorie de 10.000 de lei se blochează toate cele 10 conturi ale datornicului, în loc să blocheze doar suma reprezentând datoria, preşedintele ANAF, Mihaela Triculescu a declarat că Fiscul nu ştie soldul conturilor persoanelor fizice, aşa încât trimite hârtii tuturor băncilor pentru a bloca fiecare cont bancar.

Articolul precedentRata anuală a inflației a urcat în martie până la 4,03%
Articolul următorGinerele lui Erdogan anunţă un program de reforme pentru relansarea economiei turce