Nevoia de materiale sanitare in regim de urgenta impinge multi agenti economici sa se avante in afaceri de sezon. Potrivit unui document publicat de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate una dintre firmele care va livra masti si echipament este Romwine & Cofee SRL, infiintara in martie 2019, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si tutunului, va livra catre stat masti de protectie in valoare de peste 11,5 milioane de euro, la un pret triplu (32 de lei) fata de cel pe care il aveau pana acum aceste produse.

Potrivit datelor de la Registul Comertului, firma Romwine & Cofee SRL este administrata de o anume Maria Cristian si are sediul in satul Uzunu din judetul Giurgiu.

Si compania Viggo Fashion International a castigat doua contracte, de 87,5 milioane lei, pentru livrarea de combinezoane si viziere. Potrivit Newsweek, firma este patronata de Ionut Marius Marin, partener de afaceri cu Catalin Botezatu si fotbalistul Liviu Ion Antal, care joaca in prezent la Zalgiris, in Lituania.

O alta firma din Serbia, Virid d.o.o, cu doar trei angajati, a semnat un contract de 3,5 milioane lei pentru livrarea a 38.512 combinezoane.

Tot combinezoane, in valoare de 115,5 milioane de lei, va livra si firma firma UPC Ltd din Coreea de Sud.

DREPT LA REPLICĂ

„S-au vehiculat INTR-O SINGURĂ FRAZĂ două informaţii false şi neverificate de câtre autorii acestor material de presă.

Cităm: “Romwine & Cofee SRL, inființată în martie 2019, care are ca obiect de activitate comerţul cu amânuntul al produselor alimentare, băuturilor şi tutunului, va livra câtre stat mâşti de protecţie în valoare de peste 11,5 milioane de euro, la un pret triplu (32 de lei) faţă de cel pe care il aveau până acum aceste produse”.

Prima INFORMAŢIE FALSĂ şi NEVERIFICATĂ: “Romwine & Cofee SRL, infiinţată în martie 2019, care are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi tutunului”.

Această informaţie oferă publicului larg impresia câ Romwine & Cofee SRL nu ar fi avut ca obiect secundar de activitate, înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, comerţul cu echipamente medicale, şi ar fi participat ilegal la procedura de achiziţie publică organizată de ONAC în vederea furnizârii de echipamente medicale de protecţie câtre IGSU. Lucru total neadevârat.

A doua INFORMAŢIE FALSĂ şi NEVERIFICATĂ: “Romwine & Cofee SRL, (…) va livra câtre stat mâşti de protecţie în valoare de peste 11,5 milioane de euro, la un preţ triplu (32 de lei) faţă de cel pe careîl aveau până acum aceste produse”.

Din enunţ, autorii materialului induc în percepţia opiniei publice faptul că Romwine & Cofee SRL ar fi speculat situaţia economic-socială delicată generată de pandemia COVID-19 şi ar fi triplat preţul echipamentelor furnizate, fără însă ca aceştia să verifice informaţiile publice de genul preţurile licitate de ONAC, preţurile la care s-a făcut achziţia, tipul şi calitatea produselor furnizate, preţurile acestor produse pe plan mondial, precum şi ceilalţi termeni contractuali.

In acest context, facem precizarea că în data de 11 martie 2020 Romwine & Cofee SRL a participat la procedură iniţiată de ONAC pentru achiziția de echipamente de protecţie destinate IGSU, după ce la primele două nu s-a prezentat nicio societate comercială ţinând cont de contextul actual al lipsei echipamentelor medicale de protecţie la nivel global.

În urmă procedurii de achiziţie publică organizată de ONAC, la care a mai participat încă o societate comercială, oferta Romwine & Cofee SRL a fost declarată câștigătoare.

Preţurile ofertate de către Romwine & Cofee SRLs-au situat sub prețul mediu estimat de ONACla momentul lansârii procedurii de achiziţie publică, acestea fiind de 21,9 lei pentru masca de protecţie tip FFP2 și 31,9 lei pentru masca de protecţie. tip FFP3, în condiţiile în care prețul estimat de ONACafost de 24,59 lei pentru masca de protecţie tip FFP2 și de 32,99 lei pentru de protecţie tip FFP3.

Menţionăm că în afara preţului ofertat, Romwine & Cofee SRL a fost desemnată câştigătoare şi ca urmare a îndeplinirii unor alte condiţii impuse de autoritatea contractantă, anume posibilitatea concretă de a încheia un contract extern ferm cu un producâtor certificat, calitatea produselor şi termenul de livrare efectivă a cantităților ofertate (maximum 35 de zile).

De altfel, toate condiţiile de participare la procedura de achiziţie publică, criteriile de evaluare, precum şi modalitatea de desemnare drept câştigătoare a ofertei Romwine & Cofee SRL sunt publice, acestea putând fi consultatate de câtre orice persoană fizică sau juridică interesată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ca atare, la data de 20 martie 2020, Romwine & Cofee SRL a încheiat cu IGSU contractul subsecvent pentru o cantităţile de 795.000 măști de protecţie tip FFP2 la o valoare fără TVA de 17.410.500 lei și de 875.000 măști de protecţie tip FFP3 la o valoare de 27.912.500 lei fără TVA, produsele urmând a fi livrate etapizat, în termenul contractual de maximum 35 zile.

Ulterior, urmare a demersurilor intense derulate cotracronometru de Romwine & Cofee SRL şi de Sanimed Internaţional Impex SRL pe plan extern, în parteneriat cu autorităţile române, la data de 23 martie 2020, am livrat primele 100.000 măști de protecţie către IGSU, mai exact 50.000 bucâţi tip FFP2 și 50.000 bucâţi tip FFP3, iar în cursul zilei de 4 iunie a.c. Romwine & Cofee SRL a mailivrat încă 50.000 bucâţi tip FFP2 și 50.000 bucâţi tip FFP3.

Precizăm că în contextul actualei crize mondiale de materiale şi echipamente medicale de protecţie, pentru a fi siguri de faptul că România va beneficia cu certitudine de respectivele produse, societatea noastră a achitat în avans câtre furnizorul extern, ca urmare a susţinerii financiare a Sanimed Internaţional Impex SRL în calitate de terţ susţinâtor, întreaga valoare a contratului, cu toate că în conformitate cu obligaţiile contractuale societatea noastră trebuia să primească de la autoritatea contractantă un avans de 30% din valoarea contractului, fără TVA.

La data de 23 martie 2020, deşi Romwine & Cofee SRL a emis factura de avans de 30% din valoarea contractelor fără TVA, până la dată prezentei societatea nu a încasat niciun leu din valoarea contractului.

In încheiere precizâm că Romwine & Cofee SRL este distribuitor al Sanimed InternaţionalImpex SRL,facând astfel parte dintr-un grup de companii ce activează de douăzecide ani pe piaţă medicală din România.

De altfel, partenerul nostru, Sanimed Internaţional Impex SRL este singurul producător român de medii de cultură pentru diagnostic de laborator, în special pentru diagnosticul tuberculozei, fiind totodată unicul producător autohton de mediu de transport pentru probele de Covid 19 în această perioadă extrem de delicată din punct de vedere medical şi economic prin care trece România.”

Articolul precedentWizz Air suspenda zborurile catre Franta, Germania si unele zboruri catre Londra! Vezi pentru cat timp
Articolul următorMiliardarul Bill Ackman a donat o avere pentru fabricarea testelor pentru COVID-19