Refuzat de băncile comerciale, Ministerul Finanțelor Publice va încerca să împrumute bani de la populaţie. Luni va fi lansată o nouă emisiune de titluri de stat cu scadențe în 2, 3 și 5 ani, la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%.

Într-o intervenţie la un post de televiziune, ministrul Eugen Teodorovici a afirmat că titlurile de stat sunt o alternativă oferită celor care vor să economisească.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:
– între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statului
– între 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate”, se precizează în comunicatul MF.

Titlurile de stat care sunt lansate în data de 4 februarie 2019 sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019, pe același model. În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici  a afirmat că inițiativa urmărește și să ofere „populației o alternativă față de depozitele bancare de a investi”.

Articolul precedentExploatarea gazelor din Marea Neagră, ameninţată de taxarea companiilor din energie
Articolul următorCreştere speactaculoasă a vânzărilor de automobile nepoluante