Încrederea în economia zonei euro a continuat să se înrăutăţească în iulie. Previziunile se înrăutăţesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare în semestrul doi din 2019 este acum mai puţin probabilă.

 

Încrederea în economia zonei euro a continuat să se înrăutăţească în iulie, în linie cu estimările, pe fondului optimismului mai redus în industrie, servicii şi retail, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut în iulie până la 102,7 puncte, de la 103,3 puncte în luna precedentă şi 105,2 puncte în mai. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe o uşoară scădere, până la 102,6 puncte.

Încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut până la 10,6 puncte în iulie, de la 11 puncte luna precedentă, în timp ce încrederea în industrie a scăzut luna aceasta la minus 7,4 puncte, de la minus 5,6 puncte în iunie iar în retail de la 0,1 puncte la minus 0,7 puncte.

În schimb încrederea consumatorilor s-a îmbunătăţit, de la minus 7,2 puncte la minus 6,6 puncte.

Separat, Comisia Europeană a publicat indicatorul privind climatul de afaceri, care ajută la identificarea stadiului ciclului de afaceri. Indicele a scăzut la minus 0,12 puncte în iulie, de la 0,17 puncte în luna precedentă – cel mai redus nivel din septembrie 2013.

Aşteptările inflaţioniste în rândul consumatorilor în următoarele 12 luni au scăzut la 20,6 puncte în iulie, de la 21,9 puncte în iunie şi 23,2 puncte în mai.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat săptămâna trecută că perspectivele economiei mondiale se înrăutăţesc. În special, a explicat şeful BCE, previziunile se înrăutăţesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare în semestrul doi din 2019 este acum mai puţin probabilă.

Articolul precedentTraficul de cereale în porturile maritime românești a crescut cu 28%
Articolul următorCâte femei de afaceri avem în România. Cifra te va surprinde