Ministrul Muncii Raluca Turcan a propus sindicatelor un moratoriu privind acțiunile de protest pe o perioadă de 6 luni, a afirmat Anton Hadăr, după discuția pe care o serie de lideri ai Cartel ALFA au avut-o cu Turcan. Discuțiile au avut loc pe fondul protestelor organizate în fața ministerlui Munci, ca urmare a decizie executivului de a majora salariul minim cu doar 40 de lei.

Vicepreședintele Cartel Alfa Anton Hadăr a declarat, în direct la Realitatea Plus, că Raluca Turcan a propus sindicatelor să înceteze protestele pe o perioadă de 6 luni, timp în care a promis că se va preocupa să găsească o soluție de a rezolva, măcar parțial, revendicările. Hadăr a precizat că Turcan nu a vrut să ia in dicuție o revenire asupra deciziei Executivului de a majora salariul cu doar 40 de lei.

O măsură alternativă propusă de sindicate a fost acordarea unei sume de 100 de lei/lună fiecăruia dintre cei aproximativ 1,3 milioane de angajați cu salariu minim pe economie, iar ministrul Muncii a propus că va analiza sugestia.

CNS „Cartel ALFA” consideră că majorarea insuficientă a salariului minim reprezintă un furt din munca lucrătorilor.

„Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut a salariului minim s-a bazat pe o estimare de 3,9%. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. (…) Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului”, se precizează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Guvernul a anunţat luni că a decis majorarea salariului minim brut de la 2.230 de lei până la 2.300 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentRomânca acuzată de spionaj economic în Rusia, condamnată la 15 ani de închisoare
Articolul următorVIDEO Culisele statului paralel, ora 18:00 – Au fost scoase din țară date după ce Ghiță a fugit în Serbia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau