Dacă s-ar ajunge la plata pensiilor majorate cu 40%, deficitul bugetar ar atinge un nivel record absolut nesustenabil. „Cred că deficitul este elefantul din camera cu porțelanuri în această perioadă”, a avertizat, joi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, la conferința online a Asociației Administratorilor de Fonduri, citat de Hotnews.

Reprezentantul băncii centrale a atras atenția că partizanii acestor majorări, care invocă alte exemple de deficite bugetare mari din UE, nu știu sau ascund două elemente cruciale.

Primul ar fi că România a intrat în pandemie cu cel mai mare deficit din Europa, peste limita impusă de Comisia Europeană, fiind deja inițiată procedură de deficit excesiv.

Al doilea element cheie este acela că deficite bugetare mai mari se regăsesc în economiile europene majore, nu în țări comparabile cu România. „Majoritatea țărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, pentru recuperare economică și nu s-au angajat la cheltuieli permanente, repetate an de an și pe care poate că nu și le-ar fi permis. Cred că aceasta este marea diferență. Măsurile (majorarea pensiilor cu 40% și a salariilor dascălilor – N.R.) vor împovăra semnificatv și grav bugetul,” a afirmat Cristian Popa..

„Când ești pe deficit cheltui bani pe care nu-i ai. Anul acesta la fiecare 100 de lei încasată, Statul se împrumută încă 34 de lei doar pentru a-și plăti cheltuielile. Nu se poate continua așa la nesfârșit. Dacă ai fi pe bugetul personal și ai câștiga 100 de lei și ai cheltui 134 de lei lună de lună, nu știu cât ai putea continua așa. În anii ce vin va trebui să rambursăm aceste împrumuturi-ori noi ori copii și nu cred că e genul de moștenire care îi va ajuta pe cei mici prea mult în viață.” a explicat oficialul BNR, potrivit Hotnews.

Articolul precedentVIDEO Premieră la Craiova, Ford lansează modelul Puma ST, cel mai rapid automobil de serie produs vreodată în România
Articolul următorEuro a explodat, un nou maxim istoric: 4,87 lei. Și dolarul american a avut un salt semnificativ