Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, i-a prezentat omologului său ceh, Zbyněk Stanjura, poziția României în privința revizuirii regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere, într-o întâlnire care a avut loc la Bruxelles, în marja reuniunilor Consiliului ECOFIN și Eurogrup în format extins.

Cehia va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului, iar ministrul ceh al Finanțelor a dat asigurări că ajungerea la un compromis privind guvernanța economică europeană este una dintre prioritățile mandatului său.

Cei 2 miniștri au convenit că revenirea la vechile reguli fiscale europene nu este realistă și că e nevoie de o nouă abordare care să mențină plafonul maxim de 3% pentru deficitul bugetar.

În același timp, eventualele soluții de compromis ar trebui să se aplice unitar, pentru toate statele membre.

”România susține asigurarea flexibilității pentru investiții, inclusiv în ceea ce privește principalele provocări cu care ne confruntăm în materie de securitate și de criză energetică. (…) Într-un context critic din punct de vedere geopolitic, dar și marcat de provocările creșterilor prețurilor la energie, a inflației sau a perspectivei producerii unor blocaje în lanțurile de aprovizionare, reforma adecvată a regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere poate duce la revigorarea investițiilor necesare pe piața energiei și în domeniul apărării. Din acest punct de vedere, criza prețurilor la energie poate fi atenuată și cu ajutorul reformei Pactului de Stabilitate și Creștere” , a subliniat, în cadrul discuției, ministrul Adrian Câciu.

Discuțiile dintre cei doi miniștri ai Finanțelor au vizat și evoluțiile pe alte dosare importante precum revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei (ETD) sau pachetul ”Fit for 55”, propus de Comisia Europeană în 2021. În același timp, ministrul Adrian Câciu a afirmat că România va acorda sprijin pentru implementarea priorităților Cehiei pe perioada președinției Consiliului UE.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentNicolae Ciucă, la Uzina Mecanică: „România devine una dintre primele țări unde se localizează producția de tehnică și echipamente moderne”
Articolul următorMinistrul Finanțelor: ”Am cerut la nivel european folosirea unor instrumente financiare pentru protejarea economiei și a cetățenilor de efectele creșterilor de prețuri la energie și combustibil” 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau