Grupul Renault va suspenda, pentru câteva zile producția în Uzina Dacia de la Mioven și la alte două unități din Franța și Maroc, potrivit unui comunicat al companiei. Motivul este criza acută de cipuri, care a ajuns să afecteze activitatea tututor marilor producători auto mondiali. 

„Uzina Dacia din Mioveni și-a întrerupt activitatea din cauza crizei de semiconductori la nivel global, situație care afectează 50%-60% din activitatea de producție și aproximativ 8.000 de lucrătoriȚ, a scris ministrul Muncii Raluca Turcan pe Facebbok, anuntând că a discutat varinate de modificări ăn legislație, pentru a asigura o mai mare flexibilitate a programului de muncă.

Fiat Chrysler, Ford, Toyota şi Volkswagen se confruntă cu aceeași problemă a lipse cipurilor. Un autoturism modern încorporează între 50 şi 150 de cipuri. Aceste cipuri sunt produse în Asia, în principal în Taiwan, potrivit Agerpres.

Pandemia de COVID-19 a dus la creşterea cererii de cipuri pentru laptopuri şi telefoane, așa că producători fac tot mai greu faţă cererii. În plus, producătorii chinezi de cipuri sunt afectaţi şi de sancţiunile introduse de fosta administraţie Trump.

 

Articolul precedentNumărul firmelor radiate la nivel naţional a scăzut anul trecut cu aproape 49% comparativ cu anul 2019
Articolul următorCifre EXCLUSIVE de la Ministerul Muncii: Numărul românilor cu salariul minim a CRESCUT