Rusia eludează sancțiunile SUA prin furnizarea de bunuri prin China, Turcia, Belarus, Armenia și Uzbekistan. În acest sens, producătorii, distribuitorii, revânzătorii și transportatorii de mărfuri ar trebui să verifice tranzacțiile cu companiile din aceste țări pentru încălcări ale sancțiunilor.

Acest lucru este precizat în recomandările Departamentului de Comerț al SUA, Departamentului de Justiție și Departamentului de Trezorerie al SUA ( .pdf ) privind combaterea încălcărilor regimului de sancțiuni. Departamentele au marcat „steaguri roșii” care ar trebui să semnaleze companiilor despre încercarea Rusiei de a eluda sancțiunile.

În special, suspiciunea ar trebui să trezească:

  • refuzul cumpărătorului de a împărtăși date despre utilizarea finală a produsului;
  • refuzul instalării, instruirii sau întreținerii de bază a bunurilor achiziționate;
  • utilizarea pentru plata instituțiilor financiare din alte jurisdicții decât locul de înregistrare a companiei;
  • primirea plății de la o companie sau dintr-o țară care nu este indicată ca utilizator final;
  • diferite adrese IP ale clientului și locația specificată;
  • tranzacții cu organizații care sunt slab reprezentate pe Internet sau deloc reprezentate.

În ciuda sancțiunilor fără precedent și a eforturilor la fel de masive ale autorităților, atacatorii continuă să ocolească controalele la export, spun oficialii americani. În acest sens, toate instituțiile financiare și companiile care comercializează produse sau mărfuri americane ar trebui să fie vigilente atunci când fac tranzacții.

Pentru a depista eludarea sancțiunilor, Ministerul de Finanțe a oferit avertizorilor o recompensă sub formă de 10-30% din amenda pe care autoritățile o percep pentru încălcarea sancțiunilor. După aceea, în doar trei săptămâni din 2023, agenția americană de aplicare a criminalității financiare FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) a primit peste 100 de rapoarte de la avertizori despre posibile încălcări ale regimului de sancțiuni. Agenția a primit același număr de cereri în ultimii doi ani, a scris Bloomberg.

De asemenea, UE își întărește aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Vecinii Rusiei „au avut brusc o mulțime de noi nevoi”, în același timp cu scăderea exporturilor directe din Europa către Rusia, a declarat reprezentantul UE pentru sancțiuni, David O’Sullivan. El a menționat că „lucrarea explicativă” cu alte țări pe această temă a început deja.

SUA și UE își intensifică deja presiunea asupra țărilor terțe pentru a împiedica capacitatea Rusiei de a eluda sancțiunile cu ajutorul lor, a declarat Olga Belenkaya, șefa analizei macroeconomice la FG Finam.

„Cortina de fier nu a fost încă coborâtă, dar evident că va fi coborâtă și este încă înainte”, spune Roman Blinov, analist senior la compania de investiții Russ-Invest. El face apel la „pregătirea pentru ce este mai rău” și subliniază că o nouă rundă de presiuni de sancțiuni poate fi realizată prin extinderea pretențiilor secundare împotriva noilor „parteneri prieteni”. 

„Un semnal clar ar putea fi folosirea unor sancțiuni secundare”, este de acord Belenkaya. „Acest lucru poate forța companiile străine, dacă nu să abandoneze complet cooperarea cu Rusia, atunci să o limiteze, cel puțin în zonele cele mai sensibile pentru Occident”.

Astfel, majoritatea băncilor străine au refuzat să lucreze cu cardurile rusești Mir din cauza temerilor de sancțiuni secundare din partea Statelor Unite, dă un exemplu. Riscul sancțiunilor secundare există și depinde în mod clar de sectorul de activitate al companiei și de jurisdicția acesteia, spune Ilya Prilepsky de la Economic Expert Group: „De exemplu, companiile chineze sunt mult mai susceptibile de a fi supuse restricțiilor în comparație cu cele din India.”

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentMinistrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat 43 de noi contracte de finanţare prin PNRR
Articolul următorBudăi: Salariul minim trebuie să crească în continuare, dar această creştere nu poate fi de pe o zi pe alta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau