Ritmul de scădere a cererii de birouri s-a redus în al doilea trimestru

Ritmul de scădere a cererii de birouri s-a redus în al doilea trimestru, iar companiile de IT&C şi sectorul bancar şi financiar sunt cele mai active pe piaţa închirierilor de birouri, potrivit JLL. „Companiile de IT&C şi computers au fost cele mai active pe piaţa închirierilor de spaţii de birouri din Bucureşti, generând peste 40% din cerere în primul semestru al acestui an, urmate de sectorul bancar şi financiar, cu un sfert din suprafaţa contractată şi de companiile din domeniul medical şi farma, cu circa 9%.

În prima jumătate a anului suprafaţa de birouri închiriată în Bucureşti a totalizat aproximativ 100.000 metri pătraţi, din care companiile de IT&C şi computers au contractat circa 40.000 metri pătraţi, cele din domeniul bancar şi financiar – 28.000 metri pătraţi, iar firmele farma au închiriat peste 8.500 metri pătraţi”, se arată într-un comunicat de presă al JLL, o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicată domeniului imobiliar, potrivit mediafax.

Potrivit sursei citate, după o reducere de aproape 50% în primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019, cererea de birouri în Bucureşti a scăzut în al doilea trimestru cu doar 19% în comparaţie cu precedentul trimestru.

În al doilea trimestru, volumul total al tranzacţiilor a fost de circa 44.500 mp şi de aproape 100.000 mp în primul semestru. Faţă de prima jumătate a anului trecut, cererea s-a redus la jumătate pe fondul crizei COVID-19. Dimensiunea medie a tranzacţiei în trimestrul al doilea din 2020 a fost de aproximativ 1.400 mp, iar cererea netă a reprezentat 16.000 mp sau 36% din volumul total înregistrat pe parcursul perioadei analizate, faţă de 33% în primul trimestru 2020.

 „După un an 2019 puternic din punct de vedere al cererii de birouri, aşteptările pentru 2020 erau mari la începutul anului, însă debutul pandemiei COVID-19 în Europa în luna martie a avut un impact major începând cu sfârşitul primului trimestru, şi într-o măsură mai mare pe parcursul trimestrului doi. În condiţiile în care companiile îşi adaptează modelele de business după noile reguli impuse de pandemie, ne putem aştepta ca cererea să se stabilizeze în perioada următoare şi chiar să avem o uşoară creştere în trimestrul al treilea”, afirmă Alexandru David, Research Analyst JLL Romania.

De asemenea, JLL arată că aproximativ 214.000 metri pătraţi de birouri vor fi livraţi în 2020 în Bucureşti, astfel încât stocul modern va depăşi 3 milioane metri pătraţi. „Având în vedere impactul pandemiei COVID-19, combinat cu livrările semnificative de proiecte preconizate pentru următoarele două trimestre, estimăm că rata de neocupare ar putea să mai crească până la sfârşitul anului 2020”, mai spune Alexandru David.

Articolul precedentAirbnb a depus documentația pentru listare pe burse
Articolul următorNoul calendar al majorării punctului de pensie: Doar 14% în plus până în 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau