Ministerul Transporturilor vrea să introducă trei noi tipuri de rovinietă: pentru o zi, pentru 10 zile și pentru două luni.

Ministerul Transporturilor vrea să introducă trei noi tipuri de rovinietă: pentru o zi, pentru 10 zile și pentru două luni.

Proiectul prezentat vineri reprezintă transpunerea unei directive europene din 2022, cu termen-limită de aplicare 25 martie anul acesta.

În prezent, Compania de Drumuri percepe taxa de drum pentru o săptămână, o lună, trei luni și un an, cu tarife începând de la 15 lei – pentru autoturisme, pe o săptămână, până la 6.000 lei – pentru camioane, pe un an.

Tariful zilnic nu va depăși 9% din costul pentru o perioadă de 12 luni, în timp ce tariful pentru 10 zile nu va depăși 12% din costul pentru 12 luni. În cazul tarifului pentru 30 de zile, acesta nu va depăși 19% din costul pentru 12 luni, iar tariful pentru 60 de zile nu va depăși 30% din costul pentru aceeași perioadă de 12 luni.

a) Categoria A – autoturisme

7 zile – 3 euro;

30 de zile – 7 euro;

90 de zile – 13 euro;

12 luni – 28 euro.

Rovinieta se va impune ținând cont de tipul vehiculului, nivelul de emisii de poluare (standardul EURO) și intervalul de timp în care se utilizează rețeaua de drumuri naționale

Articolul precedentApartamentele din imobilele cu BULINĂ ROȘIE nu mai pot fi închiriate. Contractele trebuie REZILIATE obligatoriu
Articolul următorNoi controverse legate de banii cash, în România – Ce prevede noua lege