Austriecii unt printre cei mai feroce investitori din țara noastră și au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze până la comerţ, construcţii şi IT. Au cumpărat firme și le-au adus pe profit, iar acum controlează businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie. 

În topul celor mai cunoscute companii care activează în România este OMV Petrom. Încasările sunt unele record, iar anul trecut firma a avut un profit net de 2,7 miliarde de lei. Gigantul este deținut în proporție de 32% de guvernul austriac. OMV a făcut lobby și pe legea offshore și este în punctul de a demara extracţia de gaze din Marea Neagră. O delegație a fost prezentă recent la Cotroceni și a purtat discuții cu președintele Iohannis despre extinderea afacerii. Patronul companiei are o relație bună și cu Rusia, iar în 2018 a fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”, motiv pentru care competitorii acuză că societatea este controlată de Kremlin.

Și companiile specializate în construcția de drumuri și autostrăzi s-au poziționat în România. Austriecii de la Strabag au rupt legăturile cu oligarhul rus Oleg Deripaska după sancțiunile occidentale și și-au făcut loc pe piața românească. Acum au trei sedii centrale și mai multe filiale de unde se aprobă contracte bănoase. De exemplu, un contract de peste 300 milioane de lei a fost recent semnat cu compania de stat CFR pentru reparații rapide pe linia București-Craiova. Ministerul Transporturilor derulează contracte la fel de consistente și cu firma cu capital austriac PORR.

Raiffeisen Bank se laudă cu încasări record după ce românii s-au împrumutat și mai mult. Numai în trimestrul al treilea din 2021 a înregistrat un profit net de 645 milioane de lei, cu 11% peste perioada similară din 2020.

Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW sunt bine ancorați în industria auto din România. Brandurile atrag mulți cumpărători și sunt pe plus în ceea ce privește profitul.

De asemenea, în pandemie lanțul farmaceutic Help Net a înregistrat o cifră de afaceri de 848,5 milioane de euro, în creştere cu 16% faţă de anul trect. Aici lucrează peste 3000 de români care sunt grupaţi în trei linii de business. 

Group OMV, Petrom, Red Bull, Raiffeisen,Volksbank AG, BCR – Erste Bank, Porsche România, Strabag ,Red Bull, Gebrüder Weiss, Immofinanz, Vienna Insurance Group, Julius Meinl, Pfanner, Stroh, Swarowski, Holzindustrie Schweighofer – HS Timber Group,  Porr Construct, Uniqua Insurance, Fischer, Schwarzmuller, Ster Tractor,

Firmele austriece aveau la începutul anului investiții de peste 12 miliarde de euro în România, conform unui raport al Băncii Naționale a României.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentGuvernul a aprobat majorarea salariului minim brut la 3.000 lei. Cât va fi „netul” de la 1 ianuarie
Articolul următorCampanie Realitatea PLUS: ”Vrem Petrom înapoi!” Alexandra Păcuraru: Vom strânge semnături pentru declanșarea unui referendum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau