Legea care va limita conținutul de acizi grași trans (AGT) din produsele alimentare de pe piață a fost publicată în Monitorul Oficial, dar va intra în vigoare de la 1 aprilie anul viitor.

Legea le impune operatorilor din sectorul alimentar să introducă pe piață produse cu un conținut de AGT de cel mult 2g/100g de grăsime din conținut. Aceeași regulă se va aplica și produselor provenite din alte țări ale Uniunii Europene sau din țări terțe, potrivit avocatnet.ro.

Comercianții și producătorii care nu nu respectă legea pot fi amendați cu sume între 10.000 și 30.000 de lei, iar produsele necorespunzătoare vor fi retrase de pe piață.

Acizii grași trans se regăsesc în multe dintre produsele de tip fast-food, în produse de panificație, chipsuri, margarină, în multe semi-preparate și nu numai. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că efectele acestor acizi asupra sănătății sunt extrem de nocive și recomandă reducerea acestor acizi nesaturați la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie. Și Uniunea Europeană a introdus reglementări în acest sens, care au fost implementare în legislațiile multor țări.

Articolul precedentFondurile private de pensii au crescut cu 17% într-un an
Articolul următorMinistrul Muncii: Următoarele pensii vor ajunge şi mărite şi la timp