Guvernele PSD din ultimii 10 ani s-au încadrat la limită în deficitul bugetar de 3% – fără să cheltuiască banii cu cap, în investiții majore de infrastructură. Germania, în schimb, face nu doar investiții, ci și economii la buget.

 

Graţie unei economii sănătoase şi a dobânzilor scăzute, Germania a înregistrat în 2018 un excedent bugetar de 11,2 miliarde euro, potrivit unor estimări preliminare publicate vineri de Ministerul german de Finanţe, transmite DPA.

Aceşti bani vor fi puşi deoparte într-un fond special care va fi utilizat pentru finanţarea cheltuielilor cu refugiaţii care ajuns în Germania. Graţie noului surplus, acest fond ar urma să crească până la aproximativ 35 miliarde euro.

Cu toate aceste, economiştii avertizează că 2018 ar putea fi ultimul an în care Germania a înregistrat un excedent bugetar, potrivit Agerpres.

„Vremurile bune când statul colecta mai multe taxe decât se aştepta se apropie de sfârşit. Trebuie să fim pregătiţi pentru această situaţie”, a declarat Johannes Kahrs, un expert pe buget de la Partidul Social Democrat.

„Trebuie să începem să apăsăm pedala de frână la cheltuieli”, a declarat la rândul său Eckhardt Rehberg de la Uniunea Creştin Democrată, principalul partid al coaliţiei la putere.

Următorul buget ar urma să fie prezentat în mod oficial în săptămânile următoare. Conform estimărilor iniţiale, veniturile şi cheltuielile ar urma să se echilibreze la 348,3 miliarde euro.

În plus, Germania nu ar urma să contracteze noi datorii, pentru al cincilea an la rând.

La începutul aceste luni şi ministrul german de finanţe, social-democratul Olaf Scholz avertiza că anii ”vacilor grase” s-au terminat.

”Vremurile bune în care statul încasează mai multe impozite decât se aşteaptă s-au terminat. Pentru anul 2018 am putea avea din nou excedent bugetar, dar s-au dus anii vacilor grase. De acum înainte nu mai mă aştept la niciun excedent bugetar neprevăzut, cu atât mai puţin de asemenea dimensiuni”, cum au fost cele înregistrate în ultimii ani, a estimat Olaf Scholz.

Articolul precedentUn alt șef de la Huawei a fost arestat
Articolul următorTeodorovici, declarație șocantă despre „taxa pe lăcomie”