Fonduri europene de 265 mil. lei pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră

A doua fază a proiectului de modernizare a ecluzelor de pe Canalul Dunăre – Marea Neagră a fost realizată în proporţie de 50%.

„Vreau să anunţ că în prezent proiectul ‘Modernizare ecluze. Echipamente şi instalaţii. Faza 2’, Cod SMIS 2014 + 121106 se află în parametri şi am realizat, până în prezent, 50% din graficul de execuţie asumat pentru finalizarea ecluzelor, valoarea totală a proiectului fiind de 547.124.183 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 353.734.275 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile acordată de Comisia Europeană este de 265.300.706 lei” – a declarat directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), Daniel Georgescu, citat de Agerpres.

Proiectul „Modernizare ecluze. Echipamente şi instalaţii. Faza 2” include reabilitarea echipamentului de bază al ecluzelor Agigea – fir mal stâng, Cernavodă – fir mal stâng şi Ovidiu – fir mal drept, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor auxiliare ce servesc echipamentului de bază al acestor ecluze, reabilitarea Staţiei de pompare complexă (SPC) Cernavodă şi a Staţiilor de pompare pentru apărarea localităţilor împotriva inundaţiilor (Saligny, Mircea Vodă, Faclia), Galerii de ape mari – Ecluza Ovidiu, Galerii de ape mari – Ecluza Năvodari.

În context, directorul CNACN a subliniat că eficienţa investiţiilor realizate până în acest moment în cadrul proiectului de modernizare rezidă din gardul înalt de exploatare, în prezent, în întregii infrastructuri a canalelor navigabile.

„După doi ani de funcţionare a ecluzelor modernizate în prima fază a proiectului putem afirma că pentru un nivel atât de complex al lucrărilor, nu au fost înregistrate defecte de proiectare sau de execuţie, în acest an fiind efectuate 3191 ecluzări prin firul modernizat de la Agigea, 3908 ecluzări la Cernavodă şi 1708 ecluzări la Ovidiu. Cu această ocazie, vă pot informa că până la această dată am depăşit traficul anual prognozat, cu 1.000.000 tone capacitate”, a declarat Daniel Georgescu, directorul general al CNACN.

Perioada de implementare a proiectului finanţat prin Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 1, este de 60 de luni, între 1 iulie 2016 şi 30 iunie 2021.

Articolul precedentMajorarea salariului minim se amână până la 1 ianuarie 2019
Articolul următorTeodorovici insistă să prezinte nerealizările ca performanțe

Comments are closed.