„În 2020, s-au plătit pensii de 80 de miliarde de lei dintre care vreo 68 de miliarde au venit din contribuții și încă 12 miliarde și ceva de la bugetul de stat. În anul 2021 90de miliarde de lei ne vor costa pensiile dintre care vreo 74 de miliarde de lei din contribuții. Asta înseamnă că vor crește cumva salariile, nu știm cum. Și vreo 16 miliarde de lei de la bugetul de stat. (…) Și în acest context în care bugetul de stat se chinuie, se opintește să ajute la sprijinirea pensiilor normale, iată că vin și pensiile speciale care ne mai costă 10 miliarde de lei – tot ce nu este în Fondul național unic de asigurări sociale”, a declarat coordonatorul realitateafinanciara.net, Petrișor Peiu la o Ediție specială la Realitatea PLUS.

„Cel mai mare număr de pensionari așa-zis speciali îi găsim la Casa de pensii a Ministerului de Interne chiar printre foștii polițiști și jandarmi. Sunt 88.000 de foști polițiști și jandarmi, care au o pensie medie de vreo 4.100 de lei. Ca să nu uităm să spunem că pensia medie în sistemul de stat a fost anul trecut de vreo 1.500 de lei. Urmează a doua categorie importantă: militarii, care sunt la Casa MApN – au vreo 3.300 de lei pensie medie. Adică de două ori mai mult decât cealaltă pensie. Și acum încep surprizele. Avem 12.000 de pensionari de la SRI (n.r. Serviciul Român de Informații). E o castă specială de pensii a SRI-ului. Aici avem o pensie medie de 5.040 de lei, anul trecut în iunie. Mergem în crescendo. Avem niște rezerviști SIE – Serviciul de Informații Externe, cei care primesc de la Casa SRI au o pensie de vreo 7.033 de lei lunar. Curtea de Conturi, poate ați auzit de domnul Bădălău, sunt 603 persoane – pensia medie, 8.164 de lei. Deci iată cum cresc. Mergem mai departe și ajungem la personalul aeronautic, aeronavigant, care erau anul trecut 1.430 și aveau o pensie de 11.336 de lei. Mai avem niște cifre spectaculoase. De exemplu, SPP (n.r. Serviciul de Protecție și Pază). 1.095 de persoane primesc de la Casa Ministerului Apărării o pensie medie de 6.457 de lei. Mai avem la SIE, dar de la altă Casă de pensii a Ministerului Apărării 1.728 de persoane cu 6.218 lei pensie”, a continuat profesorul Peiu. 

„Categoria cea mai cea mai, dar care apare în programele de Guvernare – independența Justiției,  prioritatea Justiției. Sunt 4.094 de magistrați sau foști magistrați care primeau o pensie medie de 19.220 de lei. Vorbim de valori brute. Ce e peste 2.000 de lei se impozitează. Mai sunt diplomați, care au 5.760. Mai sunt 10.000 de oameni, iarăși mulți, imediat după SRI pe locul patru, cei care au lucrat la Administrația Penitenciarelor și care au o pensie medie de vreo 4.560 de lei.  Cred că sunt mai puțin de 190.000 în total. Vârsta medie a acestor pensionari este  de sub 55 de ani”, a concluzionat Petrișor Peiu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentCe pensie va primi un român plătit cu salariul mediu pe economie
Articolul următorFOTO | Primul autobuz electric fabricat în România a ieșit pe străzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau