Casa de marcat selfscan (Profimedia)

Un lanț britanic de supermarketuri a decis să elimine majoritatea caselor automate din magazinele sale, angajând casieri. Compania și-a prezentat decizia ca fiind legată de dorința de a păstra tradiția relației interumane de la cumpărături, însă adevăratul motiv se pare că este mult mai pragmatic.

„Ne place să vorbim cu oamenii”, a declarat unul dintre directorii rețelei Booths, care a decis să elimine majoritatea caselor automate din cele 27 de magazine pe care le are în nordul Angliei și să angajeze oameni, potrivit Daily Mail.

Potrivit experților, noua măsură ar avea legătură, mai degrabă, cu nevoia de prevenirea infracțiunilor de furt din magazine, deoarece casele automate sunt o pradă ușoară pentru hoții.

De altfel, marile rețele britanice care au introdus sistemul caselor self pay, fără personal uman, spun că se confruntă cu o adevărată epidemie de furturi din magazine.

Potrivit Asociației britanice a comercianților cu amănuntul, „nivelul actual al furtului cu amănuntul și al caselor de autoservire a devenit un risc costisitor”.

Probleme similare au fost raportate și în Statele Unite după introducerea caselor de marcat automate. 

De ce renunțarea la casieri va spori problemele din hypermarketuri. Lecția după introducerea roboților în SUA: Furturile au crescut

În România, anunțul unui hypermarket privind testarea experimentală a sistemului a provocat o dezbatere națională. 

Casele self-scan au devenit un adevărat calvar pentru unii români – Scrisoare pentru un lanț de magazine

Articolul precedentAvertismentul BNR: „Prețurile vor crește și la anul”. Ne așteaptă cele mai scumpe sărbători din ultimii ani
Articolul următorIsărescu taie speranțele românilor cu credite: „Nu discutăm despre reducerea dobânzii până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos”