După ce constructorul auto francez Renault a renunțat la toate afacerile pe care le avea în Rusia, marca Moskvich ar putea fi reînviată, la 20 de ani după ce producția a fost abandonată. Moskvich, care înseamnă „originar din Moscova”, a fost gândit ca modelul sovietic al mașinii populare, precum Volkswagen in Germania sau Renault în Franța. 

„Consiliul de Administraţie al Renault Group a aprobat, în unanimitate, semnarea acordurilor pentru vânzarea totalităţii acţiunilor pe care Renault Group le deţine la Renault Russia către oraşul Moscova, precum şi participaţia de 67,69% din acţiunile constructorului auto rus AvtoVaz către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare)”, a transmis producătorul auto francez într-un comunicat, fără a oferi detalii.

Anunțul nu este surprinzător, fiindcă primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, anunțase că va naționaliza fabrica Renault din capitala Rusiei, după ce compania și-a vândut subsidiara locală, în urma începerii războiului din Ucraina.

Uzina, care conform descrierii lui Sobyanin, are „o istorie lungă şi glorioasă”, se va reorienta pentru a produce mașina de pasageri Moskvich, care nu se mai fabrică de 2 decenii.

„În 2022, vom deschide o nouă pagină din istoria Moskvich”, a scris pe blogul său primarul Moscovei.

Moskvich, care înseamnă „originar din Moscova”, a fost pentru prima dată fabricat în uniunea Sovietică și era menit să fie un automobil rezistent, accesibil, cu componente produse în Rusia și în Germania de Est. Perioada de glorie a brandului au fost anii ’70, când datorită susținerii financiare și tehnice a Renault, Moskvich a ajuns să fie bine vândut și în Europa Occidentală, dar și în Marea Britanie sau Africa. Declinul a început odată cu prăbușirea URSS; fabrica din Moscova a fost privatizată şi ulterior şi-a declarat falimentul.

Edilul Moscovei susţine că, în urma redresării fabricii din Moscova, vor fi produse iniţial maşini cu motoare clasice, iar în viitor se va trece la electrice.


Renault este producătorul auto occidental cel mai expus la piaţa rusă, în condiţiile în care deţinea o uzină în apropiere de Moscova, precum şi pachetul majoritar de acţiuni la AvtoVaz, cel mai mare producător auto din Rusia.

Grupul auto francez estima la finele anului trecut că valoarea operaţiunilor sale din Rusia, a doua mare piaţă a sa după cea din Franţa, se ridică la 2,2 miliarde de euro.

Articolul precedentSute de posturi, scoase la concurs de ANAF. Este pentru prima dată după șase ani când Fiscul face angajări
Articolul următorMinistrul economiei Florin Spătaru, anunț CRUCIAL despre industria națională de apărare: cum poate fi REVITALIZATĂ