Mâine va fi votul în Parlament pentru componența Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Surprize notabile pentru șefia ASF nu sunt decât prin semnalul dat de faptul că Mircea Ursache, susținut în trecut de PSD, nu va fi prezent la audierile din comisie, fiind plecat în străinătate, conform unor surse ale site-ului Realitatea Financiară.

Odată cu prelungirea termenului până la care Parlamentul urma să voteze nominalizările pentru cele nouă posturi din conducerea ASF a fost decalat și termenul de depunere a candidaturilor. Acesta în condițiile în care mandatele actualilor membri ai consiliului de administrație al ASF expira, azi, 5 noiembrie.

Astfel, numărul candidaturilor a crescut de la 28 la 33. Chiar dacă din lista pentru președinție s-a retras o persoană, Catalina Claudia Sava (aceeși doamnă si-a retras candidatura și din poziția de primvicepreședinte), au apărut nume noi de candidați pentru celelalte poziții: Mitroi Adrian (profesor ASE), Constantinoiu Vicențiu Adrian, Catalin Rangu (șeful Direcției de Conduită în Asigurări din cadrul ASF), Ovidiu Răzvan Wlassopol (fost vicepreședinte).

În total pentru funcția de președinție au rămas în cursă șase persoane (inclusiv Mircea Ursache). Dar principalii candidați rămân actualul președinte Leonardo Badea și Viorel Ștefan, până recent vicepremier în Guvernul Dăncilă. Pentru funcția de prim-vicepreședinte s-au păstrat două din trei candidaturi iar pentru cea de vicepreședinte 11 candidaturi.

De asemenea s-a ajuns la un număr 13 pentru cele patru poziții de membri neexecutivi (nume noi: Alin-Eugen Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alexandru Isar, economist în BNR, Clelia Daniela Dobrescu și Mancaș Cătălin).

Conform istoricului desemnării titularilor mandatelor conducerii precedente a ASF, după audierea din comisia de specialitate o lista scurtă va fi înaintată spre vot Parlamentului. I  În 2013 s-a votat exact lista de nouă nominalizări. Dat fiind delicatul fir care mai ține un unită majoritatea  parlamentară este posibil ca, așa cum a relatat anterior Realitatea Financiară, titularul funcției de președinte al ASF nu se cunoaște dar surprize nu mai pot să apară. PSD își va impune preferatul dintre cei doi principali candidați. Pentru celelalte funcții lupta rămâne deschisă și sunt de așteptat rezultate surpriză.  Dacă negocierile nu ajung la un rezultat se va putea ca finalul să se tranșeze în plen. Nu atât numele noi cât permutările pe liste ale unora dintre candidați reflectă că fiecare tabără politică trage speranțe să ocupe cât mai multe dintre cele opt scaune libere.

Atașat, lista finală a candidaților care vo fi intra maine la audieri și din care se va alege lista scurtă ce va merge la vot.

Lista-candidati-ASF

Știre de ultima oră: Audierile din Comisiile parlamentare reunite pentru desemnarea listei scurte ce urma să intre la vot seti se amanână din nou. Audierile se vor face pentru săptămâna viitoare.

 

Articolul precedentMinimele de azi sunt doar punctul de plecare pentru maximele de mâine – interviu cu un investitor avizat
Articolul următorÎnmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 11,5% în trim. III

Comments are closed.