Comisiile parlamentare nu se grăbesc să parcurgă procedurile de numire a noii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) semn că încă negocierile politice nu s-au încheiat.

Riscul ca noua conducere să își intre în atribuțiuni după încetarea mandatului actualei conduceri nu pare să îngrijoreze politicienii.

Studierea dosarelor si  audierile candidaților pentru pozițiile de conducere al a fost amânată deși mai este mai puțin de o săptămână până la încetarea mandatelor membrilor actualului Consiliu ASF. S-a dat un nou termen, 5 noiembrie pentru termenul de depunere a candidaturilor, iar pe 6 noiembrie va avea loc audierea şl, respectiv, întocmirea raportului, urmând ca miercuri, pe 7 noiembrie, ar urma să fie o şedință a plenului reunit, unde să se dea voturile pe aceste candidaturi”, a spus, luni, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

”Cel mai probabil cineva – care trebuie să ocupe acest loc – este așteptat să se înscrie, ori cineva trebuie să se retragă”. a comentat anunțul pentru Realitatea Financiară o sursă apropiată de comisiile parlamentare.:

Cel mai probabil prima parte a variantei este cea mai apropiată de adevăr pentru că principalii favoriți din lista cunoscută au fiecare probleme mai mult sau mai puțin solvabile ceea ce le crează dificultăți în a obține susținerea politică majoritară la supunerea la vot. Actualul șef al ASF, Leonardo Badea și Viorel Ștefan, se presupune că ar avea susținerea PSD.

Deși Ștefan este vicepremierul Guvernului Dăncilă și pare în pole potion. Cu toate aceste și unul și celălalt au un mare handicap: nu au experiență de zece ani într-o poziție de conducere în domeniul financiar.

Această experiență ar trebui să fi fost dobândită în cadrul unor instituții de credit sau instituții financiare nebancare.

Există o a treia candidatură a unei persoane care ar putea îndeplini condiția cumulativ condiția legală referitoare la experiență și cea nescrisă a susținerii politice a principalului partid al alianței la guvernare, PSD. Cea a lui Mircea Ursache, actual vicepreședinte a ASF – responsabil pe sectorul Sectorul Instrumentelor și Investițiilor financiare. Ursache nu îndeplinește însă condiția de vârstă, fiind născut în 1954, deci,  doar la un an distanță de vârsta maximă de pensionare de 65 de ani.

În acest moment doar pentru poziția de președinte sunt depuse șapte candidaturi. În total pentru 9 poziții, cinci executive (președinte, prim-vicepreședinte și trei vicepreședinți) și patru neexecutive sunt înscrise 28 de candidaturi. Mulți candidați au însă CV-uri depuse pentru mai multe poziții. Dintre aceștia, patru dintre candidați la funcția de președinte sunt înscriși și la cea de președinte.

Cum niciunul din restul de patru candidați nu pare arondat puterii politice se poate considera că ”alesul” încă nu a fost identificat și este foarte probabil să nu fie din cei înscriși acum în listele cunoscute. Termenul inițial de depunere al candidaturilor pentru Consiliul ASF a fost 28 octombrie.

”Dacă votul final va fi pe 6 noiembrie. înseamnă că decalarea termenului de depunere a candidaturilor va duce la intrarea în ilegalitate a ASF. pentru că mandatul actualei conduceri încetează pe 5 noiembrie”, a subliniat sursa citată.

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentStatul se împrumută 768 milioane lei și obligă BNR să facă o injecție ”istorică” de lei în piață
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Fondul Proprietatea doreşte listarea Engie România

Comments are closed.