Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a avut, marți, o consultare cu mediul de afaceri privind ghidul solicitantului aferent măsurii 4.1.1. „Investiții în activități productive” prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține fonduri europene reprezentând granturi pentru investiții. Această măsură va fi gestionată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul Operațional Competitivitate.

Suma care poate fi accesată de către un aplicant, precum și criteriile de departajare au reprezentat principalele modificări asupra cărora s-a convenit, chiar de la această primă întâlnire. Astfel, o firmă va putea solicita un grant de investiție de cel mult 5 ori valoarea cifrei de afaceri pe care a înregistrat-o în anul 2019, iar departajarea se va face în baza unui sistem de evaluare, pe criterii obiective.

 

„Le mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și vreau să îi asigur că vom prelua cât mai multe observații din cele pe care le-au transmis, dar că trebuie să ținem cont și de reglementările aprobate de Comisia Europeană. Discuția nu a fost una ușoară, dar a fost una onestă și i-am asigurat pe toți participanții că nu se va repeta eșecul Măsurii 3. Avem nevoie de investiții și de beneficiari care să își asume și sustenabilitatea acestor investiții. Îmi doresc să putem pune în consultare publică cât mai repede ghidul de finanțare pentru că antreprenorul român, economia noastră are nevoie de investiții, singurele care pot crea locuri noi de muncă și crește nivelul de trai din țara noastră. Avem soluții si nu ne permitem să amânăm foarte mult decizia”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

 

Din discuții s-a conturat modalitatea de evaluare și departajare a proiectelor care vor putea fi depuse de către beneficiarii în termen de 5 zile de la deschiderea apelul de finanțare.

 

Până la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat și ierarhizate în funcție de punctajul obținut. În a doua etapă, în ordinea punctajului obținut, dosarele vor fi evaluate în funcție de criteriul verde (40% din punctaj) și doar până la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro. Numărul minim de puncte pe care un proiect trebuie să îl obțină ca să fie eligibil pentru finanțare este de 70.

 

În cazul în care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi:

  1. ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totală a proiectului;
  2. numărul locurilor de muncă nou create.
  3. data și ora depunerii proiectului.

 

Valoarea minimă a unui proiect va fi de 50.000 euro și de maximum 1 milion de euro. În cadrul acestei măsuri, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile achizițiile de proprietăți sau construcția de clădiri, ci doar amenajarea și modernizarea de spații. Valoarea totală a prezentei scheme de ajutor de stat va rămâne 358 milioane euro.

 

În cadrul acestei consultări au participat, alături de ministrul Dan Vîlceanu, doamna Csilla Hegedüs, secretar de stat, doamna Svetlana Gomboș, director general al Programului Operațional Competitivitate, reprezentanți ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ai Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică, ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), ai Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România, ai Asociației Consultanților în Management din România (AMCOR), ai Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, ai Patronatului Consultanților pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și alți reprezentanți ai mediului de afaceri.

 

De asemenea, vă aducem la cunoștință că în data de 15.09.2021 AM POC a emis o serie de clarificări cu privire la criteriile tehnice de examinare, pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu care se pot consulta prin accesarea următorului link: https://mfe.gov.ro/am-poc-publica-o-serie-de-clarificari-cu-privire-la-criteriile-tehnice-de-examinare-pentru-a-determina-conditiile-in-care-o-activitate-economica-se-califica-drept-activitate-care-contribuie-in-mod-sub/ .

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentSTUDIU surprinzător: Mașina pe care o conduci spune cât de PSIHOPAT ești
Articolul următorMersul Trenurilor 2021-2022, în vigoare din 12 decembrie – Cum se va circula în următorul an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau