Se anunță marea restructurare în sectorul bugetar! În timp ce statul a devenit cel mai atractiv angajator din România, autoritățile strâng cureaua și pregătesc tăieri salariale. Dar se pregătește un și plan și pentru o redecere a numărului de bugetari. Vizați sunt, potrivit unor surse, inclusiv funcționarii parlamentari. 

Miniștrii vorbesc tot mai des despre reducerea aparatului bugetar și chiar despre eventuale tăieri ale veniturilor în anumite sectoare. Discuția a căpătat amploare mai ales după ce datele centralizate au arătat o scădere a veniturilor statului în primul trimestru al anului, în condițiile în care cheltuielile salariale sunt mai mari decât anul trecut, de exemplu. 

Potrivit surselor citate de Realitatea Plus, ar putea fi vizați de restructurări inclusiv funcționari parlamentari, ale căror salarii încept de la aproape 4 mii de lei.

CE SALARII AU ANGAJAȚII PARLAMENTULUI

Director de cabinet: 6.844 LEI
Consilier: 6.580 lei
Expert: 5.791 lei
Consultant: 4.647 lei
Secretar/ şofer: 3.850 lei

SURSA: Legea salarizării

Și în administrația publică este o presiune uriașă, pentru că din cei aproximativ 1.3 milioane de angajați, peste 60% sunt în administrația publică centrală, ceea ce presupune că au și venituri mai mari.

CE SALARII AU BUGETARII DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ CENTRALĂ

Secretar general: 12.884 lei
Șef departament: 9.476 lei
Director/ inspector: 8.774 lei
Director/ inspector adjunct/ contabil șef/ inginer țef: 8.949 lei
Consilier/ expert/ arhitect/ referent: 5.315 lei

SURSA: Legea salarizării

Potrivit calculelor Realitatea Plus, cheltuielile salariale lunare, pe sectorul bugetar, sunt de peste 110 miliarde de lei, adică aproximativ 220 de milioane de euro. 

Articolul precedentNoi reguli pentru asigurarea locuinţei
Articolul următorTăieri majore de salarii și concedieri. Marius Budăi neagă scenariul: „Trebuie decizii clare în coaliție”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau