Partidele coaliţiei de guvernământ din Germania au convenit marţi să prelungească măsurile destinate compensării impactului economic al crizei coronavirusului. Anunțul a venit în ziua în care Oficiul federal de statistică Destatis a anunțat cea mai mare prăbușire a PIB de la un trimestru la altul.

În aceste condiţii, Guvernul de la Berlin încearcă cu orice preţ să diminueze pe cât posibil efectele economice ale crizei sanitare, mai ales că în toamna anului viitor vor avea loc alegeri parlamentare, potrivit Reuters.

Printre principalele decizii se numără prelungirea subvențiilor pentru contractele de muncă cu timp redus până la finele lui 2012, în condițiile în care termenul inițail era martie 2021. Pe același orizont de timp se prelungesc și măsurile privind subvenţionarea IMM-urilor.

De asemenea, liderii coaliţiei guvernamentale au căzut de acord, după 7 ore de discuții, să prelungească până la finele anului posibilitatea acordată firmelor de a-și amâna insolvența.

Pentru susținerea acestui pachet ambițios, guvernul condus de Angela Merkel a o sumă de peste 130 de miliarde de euro.

Germaniei a înregistrat în al doilea trimestru al anului o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, a anunţat marți Oficiul federal de statistică Destatis. Este cea mai mare scădere consemnată statistic din 1970, de când se publică astfel de analize și este aproape dublă față de cea din perioada crizei financiare de la finele deceniului trecut. La vremea respectivă, cea mai mare contracție intertrimestrială a fost de -4,7% , în T1 2009.

 

Articolul precedentGuvernul a alocat bani pentru achiziția de tablete
Articolul următorFlorin Cîțu, despre măsurile ce vizează redeschiderea restaurantelor