Șeful celei mai mari bănci din România a pierdut peste 25 de milioane de euro după introducerea „taxei pe lăcomie” prin Ordonanța lui Teodorovici și Darius Vâlcov.

 

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, care deţine 4,345% din bancă, fiind cel mai mare investitor individual, a pierdut după introducerea taxei bancare 124 de milioane de lei, după ce acţiunile băncii au scăzut cu 20%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB.

Înainte de anunţarea taxei bancare pe 16 decembrie 2018, valoarea de piaţă a Băncii Transilvania era de 11,3 miliarde de lei, valoarea pachetului de acţiuni deţinut de Horia Ciorcilă fiind de 490 de milioane de lei.

Impactul Ordonanței 114/2018 asupra economiei este criticat intens de analiștii eonomici. Nu doar bursa a fost dusă în picaj, ci și încrederea în economie și, implicit, cursul valutar.

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, consideră că presiunile recente din sfera cursului EUR/RON au la bază repoziţionarea aşteptărilor participanţilor pe piaţă prin încorporarea celor mai recente decizii şi semnale din sfera politicii economice interne, inclusiv a intervenţiei mai agresive a statului în economie.

“Considerăm că presiunile recente din sfera cursului EUR/RON au la bază repoziţionarea aşteptărilor participanţilor pe piaţă prin încorporarea celor mai recente decizii şi semnale din sfera politicii economice interne, inclusiv a intervenţiei mai agresive a statului în economie, cu impact nefavorabil pentru climatul investiţional pe termen scurt şi consecinţe pentru procesele de dezvoltare şi convergenţă economică pe termen mediu.”, explică Andrei Rădulescu.

Articolul precedentAngela Merkel, avertisment despre o nouă criză financiară
Articolul următorSe schimbă Ordonanța cu noile taxe din sectorul energetic