Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a șocat investitorii, avansând ideea ca compania să redevină una privată, în ceea ce ar putea fi o delistare istorică. Acest pas ar scoate compania din lumina reflectoarelor bursei, fapt care a condus la cheltuieli mari și zbateri pentru a atinge obiectivele de producție.

Musk a avut conflicte cu investitorii, autoritățile de reglementare, criticii și reporterii și rămân întrebări legate de dificultățile de producție, cererea pe termen lung a automobilelor companiei și incertitudinile referitoare la finanțare. Musk a fost supus unor presiuni intense în acest an, pentru a dovedi că își poate respecta promisiunea de a transforma compania nerentabilă într-un producător auto de automobile de serie.

Un vizionar de felul său, Musk se simte constrâns să conducă Tesla ca pe o companie publică (listată la bursă) și ar prefera să o gestioneze mai mult ca o companie privată, închisă (nelistată). El a spus în tweet-urile respective că, citez: “În primul rând, o decizie finală nu a fost încă luată, dar motivul pentru a face asta este de a crea mediu propice pentru ca Tesla să funcționeze cel mai bine”. Totodată, a adăugat că firma este supusă unor “fluctuații sălbatice” în prețul acțiunilor (o să analizăm un pic mai încolo graficul) și unor critici neobosite din partea ”short sell-erilor” (speculatorilor care vând), evenimente care duc la o mare distragere a atenției angajaților.

Trebuie spus că, deși anunțul de ieri a venit practic neașteptat, Musk și-a semnalat, de mai mujlt timp, dorința de a scoate de pe bursa producătorul de vehicule electrice, declarând pentru Rolling Stone în noiembrie 2017: “De fapt, ne face mai puțin eficienți să fim o companie publică”.

Tesla este una dintre companiile publice cu cea mai mare presiune. Fiind o companie listată/publică, compania trebuie să raporteze în mod public câștigurile trimestriale și asta pune“presiuni enorme asupra companiei pentru a lua decizii care ar putea fi potrivite pentru un anumit trimestru, dar nu neapărat potrivite pe termen lung”, a mai spus Musk. Acesta a adăugat într-o altă postare că sprijinul investitorilor pentru acest plan “este confirmat”, și că singurul motiv pentru care decizia nu este încă sigură este că ar depinde de votul acționarilor.

Prețul de răscumpărare a fost fixat la 420$/acțiune. Inițial, nu a fost clar dacă propunerea fondatorului si CEO-ului Tesla a fost o glumă, “420” fiind un cod popular care susține consumul de canabis, acesta afirmând că are finanțarea asigurată. Totuși nu Musk nu menționează nimic despre finanțare, carel, la acest preț, ar însuma aproximativ 71 miliarde $. Musk deține acum aproximativ 20% din acțiuni (și nu se așteaptă ca procentul să difere după această operațiune) și ar trebui să facă rost astfel de peste 50 de miliarde $ pentru a răscumpăra acțiunile și a acoperi datoriile de aproximativ 10 miliarde $.

O tranzacție de asemenea dimensiune ar minimiza practic cea mai mare răscumpărare de acțiuni, cea a companiei Texas Utillities (TXU) în 2007, care a fost evaluată la 32,11 miliarde $ (excluzând datoria), și care până la urmă a dat faliment. Întrebarea care se pune însă este cine ar finanța o astfel de tranzacție.

CNBC a contactat o serie de bănci de pe Wall Street și niciuna dintre acestea nu era la curent cu vreo tranzacție sau anajament pentru a finanța o asemenea operațiune. Asta chiar după ce anterior se raportase că Fondul Suveran din Arabia Saudită a achiziționat o participație la Tesla, fapt care a determinat o tranzacționare pe plus a acțiunilor chiar înainte ca Musk să posteze despre intențiile de a transforma compania într-un privată.

După seria de tweet-uri ale lui Musk, acțiunea (simbol TSLA) a fost a fost oprită de la tranzacționare pentru mai mult de o oră. După revenire, prețul a mai urcat cu peste 8% (per total creșterea de ieri a fost de  +10,99%) și astfel, la cotația de închidere de 379,57$, capitalizarea companiei este de peste 64 miliarde $ (mai exact 64,448,708,608$, toate datele sunt live pe https://feelthemarkets.ro/markets/stocks/).

De remarcat de asemenea că volumele au fost neobișnuit de mari, de peste 3 ori volumul mediu zilnic de 8,85 milioane, adică mai mult de 29,8 milioane de acțiuni tranzacționate.
Musk a mai declarat că acționarii ar putea fie să-și vândă acțiunile la prețul de 420$, fie să rămână investitori printr-un fond special, așa cum a creat pentru investitorii în SpaceX, firma sa privată de zbor spațial comercial.

Speranța mea este ca actualii investitori să rămână cu Tesla, chiar dacă vom fi companie privată, nelistată. Am crea un fond special care ar permite tuturor să rămână cu Tesla. Facem deja acest lucru cu investiția Space X a Fidelity” a scris Musk. Astfel, investitorii ar fi limitați la cumpărarea și vânzarea acțiunilor o dată la șase luni. Musk a declarat în postul său că nu are intenția de a fuziona cele două companii, despre care se știe că au împărțit resursele și au colaborat în trecut.

Unii analiști au pus la îndoială modul neortodox prin care Musk a ales să-și dezvăluie intențiile, dar SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) a refuzat să comenteze această chestiune. Musk continuă să stabilească obiective ambițioase, declarând recent că se așteaptă ca Tesla să înceapă să fie profitabilă în al treilea trimestru al anului 2018, în ciuda scepticismului multora de pe Wall Street.

Și totuși, care ar fi motivele pentru delistare? În primul păstrarea secretului informațiilor competitive, căci, în calitate de companie privată, Tesla nu ar trebui să dezvăluie informații care ar putea oferi concurenților un avantaj. Acum compania este obligată să ofere informații trimestriale despre nivelurile datoriilor, schimbările de personal, compensațiile executive, câte mașini sunt produse și livrate, diferitele procese cu care se confruntă compania, schimbările recente ale personalului și opiniile sale asupra riscurilor și a concurenților.

Alt motiv ar fi alinierea cu interesele pe termen lung ale acționarilor, căci, după cum a subliniat Musk, proprietarii de societăți private pot păstra controlul asupra fiecărei decizii operaționale, fără a fi afectate așteptările trimestriale ale acționarilor. El a specificat că faptul de a fi listată “pune presiuni enorme asupra companiei pentru a lua decizii care ar putea fi potrivite pentru un anumit trimestru, dar nu neapărat potrivite pe termen lung.

Beneficiile de a fi companie inchisă sunt chiar mai evidente în cazul Tesla, având în vedere misiunea ambițioasă, de a accelera adoptarea globală a energiei din surse regenerabile, iar companiile cu o mare misiune ca aceasta sunt de obicei trase înapoi de așteptările trimestriale ale investitorilor.

Acest ultim trimestru este un exemplu in acest sens. Efortul depus pentru atingerea unui obiectivului de a produce 5000 de uintati pe saptămână din sedanul Model 3 este disproporționat față de recompensa primită (apropos de raportul risc-recompensă de care amintesc mai mereu în postările mele). Compania ar fi stat mai bine dacă ar fi trebuit să reducă producția pe termen scurt și să-și perfecționeze procesul de producție, în sensul construirii unor fabrici mai bine și modern utilate pentru viitor.

Tesla a devenit companie publică în 2010, căutând de mai multe ori capital suplimentar pentru a-și finanța creșterea și viziunea în continuă expansiune a lui Musk. La fel ca multe alte companii din Silicon Valley, prețul acțiunilor a fost deseori volatil, după cum se poate observa pe graficul weekly. Din martie 2013 prețul acțiunilor Tesla a început să crească puternic, evoluția din acești ultimi 5 ani încadrându-se perfect într-un mare canal (roșu) multianual ascendent.

 

Dacă facem un calcul, de la IPO (Ofertă Publică Inițială), cotația a crescut cu mai mult de 2000%, atingând în septembrie 2017 un maxim istoric de 389$. Atunci a început o scădere care a dus prețul (în aprilie) la un minim de 244$, minim aflat chiar pe linia (albă) de suport începută în februarie 2016, linie susținută de media mobilă EMA200. Se observă clar cum toate zonele mele de rezistență au fost validate și, odată străpunse, confirmate ca suport.

La ce să ne așteptăm? Depinde foarte mult și de aprobarea și ulterior succesul acestei operațiuni propuse, dar până atunci, doar din punct de vedere grafic, străpungerea cu succes a zonei 385-390 de maxim istoric va determina probabil o apreciere. Până unde? Având în vedere că ne vom afla într-un teritoriu necunoscut, unii ar spune sky is the limit. Dar noi, ca traderi disciplinați, ne vom propune ținte precise, în concordață întotdeauna cu riscul asumat. Cu ajutorul lui Fibonacci expansion, eu am stabilit anterior niveluri de rezistență la 365, 373 (ambele atinse), 414, 453 (ce s-ar putea valida și ele în varianta aprobării acestui plan), 493 și 582. Până acolo mai este cale lungă, iar în eventualitatea în care rezistența actuală nu va fi depășită, pe un eventual val de pesimism am putea asista la retestarea 305-310, 285-290, 265-270 și 240-245 , oricare dintre acestea devenind mai solide la alăturarea liniilor de suport deja menționate.

 

  CATALIN CHIVU, analist piete de capital, fondatorul                                                           feelthemarkets.ro

 

 

 

 

 

Articolul precedentANSVSA, vigilență post factum pesta porcină
Articolul următorPeste 1,5 miliarde de euro este valoarea dividendelor acordate de companiile de top de la BVB

Comments are closed.