A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie. Pensionarii care au venituri mai mici de 2.000 de lei primesc un ajutor de 700 de lei. Plata efectivă a drepturilor ar urma să înceapă de vineri. Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie.

„A început tipărirea taloanelor de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei, care se acordă pensionarilor cu venituri de până la 2.000 de lei. De vineri începe şi efectuarea plăţilor”, a scris ministrul Muncii, Marus Budăi, pe pagina sa de Facebook.

Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr. 74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, românilor ale căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2.000 de lei.

ATENȚIE! CE VENITURI SE IAU ÎN CALCUL

Pentru acordarea acestui ajutor sunt luate în calcul unele categorii de venituri, respectiv: pensiile din sistemul public de pensii şi din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se plătesc în luna iulie 2022, precum şi venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care se plătesc în luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Totodată, sunt luate în calcul veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari, veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în luna aprilie 2022.

Ajutorul financiar se acordă din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Totodată, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.

Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral de 700 de lei, chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracţiuni din luna iulie 2022.

La stabilirea plafonului de 2.000 de lei nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se plătesc în luna iulie.

Ajutorul financiar se acordă doar persoanelor îndreptăţite care au domiciliul în România, nu şi celor care au locul de şedere/reşedinţa obişnuită în străinătate.

Articolul precedentEXPLODEAZĂ dobânzile la creditele cu IRCC. Ratele cresc cu sute de lei – CALCUL
Articolul următorScandal monstru pe aeroportul Otopeni. Cum sunt umiliți românii după ce zborurile au fost anulate