Se va scumpi tot ce este raportat la euro. Vezi ce spune previziunea CFA la 6 luni, pentru cursul de schimb

Valoarea medie a anticipațiilor pentru euro la orizontul de 6 luni este de 4,7210 lei, în timp ce pentru 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929 lei, reiese din previziunile analistilor CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut, în iunie, față de luna anterioară cu 2,2 puncte până la valoarea de 43,7 puncte, iar față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,2 puncte, potirivit unui comunicat CFA, remis Realitatea Financiară.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7210, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929.

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/iunie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,85%.

Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobânda (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, și respectiv 84% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 5,24%. Că urmare, având în vedere rată anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioatra cu 5 puncte, până la valoarea de 61,9 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 14,3 puncte).

Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 0,8 puncte până la valoarea de 34,7 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 17,2 puncte).

Începând cu luna mai 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări și anume:

Participanții la sondaj, în proporție de 81%, anticipează o majorare a primei de risc de țară, raportat la valoarea CDS – USD pentru o scadență de 5 ani.

Valoarea medie anticipată a acesteia este de 115 bps (creștere cu aproximativ 20 bps față de valoarea actuală).

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoza privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA. Analisti financiari certificati CFA (Chartered Financial Analyst) sunt reuniți în grupul CFA România. Certificarea CFA este extrem de riguroasa. Pentru obtinerea certificarii, pe langa promovarea celor trei examene, este solicitata o experienta profesionala relavanta in industrie de peste 4 ani, aderarea la un cod de etica si inregistrarea ca membru al CFA Institute. La nivel global, 1 din 5 candidatii care se inscrie la primul nivelul ajunge in final sa dobandeasca și certificarea.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,6282 lei/euro, apreciere ușoară a monedei naționale cu 0,18% faţă de nivelul atins marți, când leul a fost cotat la 4,6367 pentru un euro.

Și față de dolar leul a înregistrat o apreciere de 0,32%, fiind cotat la 3.9551, față de 3,9677 lei, marți.

Articolul precedentContinental extinde capacitățile logistice de la Timișoara
Articolul următorTeodorovici anunță un nou Cod Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2019

Comments are closed.