S-a confirmat: Gaura la șase luni este 1,6% din PIB. România, sub amenințarea procedurii de deficit excesiv

Deficitul bugetar la sase luni pare scăpat de sub control sub povara cheltuielilor bugetare mult mai mari decât în anii trecuți, în special cheltuielile salariale.

În valoare absolută deficitul a ajuns la 14,965 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,61% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2018, de 929,95 miliarde. Depășirea pragului de 3% la sfărșitul anului pune Romania în situația de deficit excesiv și activarea procedurilor de infrigement.

Deficitul bugetar din aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 6,295 miliarde de lei, adică 0,73% din PIB.

Deteriorarea gravă a situaţiei bugetare a avut loc în condiţiile creşterii veniturilor cu o rată anuală de 12,6%, până la 132 miliarde de lei şi a creşterii cheltuielilor cu 19%, până la 147 de miliarde, potrivit Rwalitatea.net.

Creşterea cu 19% a cheltuielilor totale a avut loc în condiţiile unei creşteri cu 24,4% a cheltuielilor de personal, cu 21,7% a cheltuielilor cu dobânzile şi cu 72% a cheltuielilor de capital.

După primele cinci luni ale anului 2018, deficitul bugetar a fost de 8,144 miliarde de lei, respectiv 0,88% din PIB.

Conform datelor de pe site-ul Guvernului, bugetul pentru 2018 a fost construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1% şi un deficit bugetar de 2,97% din PIB.

Creşterea accelerată a dezechilibrului bugetar va conduce la accentuarea presiunilor de creştere a costurilor de finanţare la nivelul întregii economii şi la deteriorarea severă a încrederii investitorilor şi consumatorilor în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare.

Articolul precedentAlchimia BNR: ROBOR crește, cursul scade. În cinci zile leul a luat în greutate 3 bani
Articolul următorStart-Up Nation: Spiritul antreprenorial se va redeștepta la toamnă, când vor fi bani

Comments are closed.