Suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană, din momentul aderării şi până în prezent, se ridică la 56 de miliarde euro, anunță Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Ziua Europei – 9 mai, moment de bilanț: Ce au adus concret fondurile europene pentru România în ultimii ani

  • 94.000 de companii au fost sprijinite, peste 1.100 km de drumuri au fost construite sau modernizate, 1,5 milioane de români au beneficiat de servicii medicale de prevenție, doar prin programele aferente perioadei de programare 2014 – 2020 .

 Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de miliarde euro. Dintre acetea, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezintă plățile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 și 716 milioane de euro prefinanțări pentru 2021 – 2027. De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistență financiară rambursabilă și nerambursabilă, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„9 mai este o sărbătoare pe care o simțim acum mai aproape ca niciodată de identitatea noastră românească, după provocările ultimilor ani peste care am trecut cu bine alături de celelalte state membre ale Uniunii și cu sprijinul lor. Ultimii ani au fost fără îndoială una dintre cele perioade în istorie care ne-a arătat că solidaritatea, valorile comune și dorința de a ne clădi viitorul împreună ne fac cu adevărat mai puternici pentru că ne determină să fim mai responsabili și mai creativi, să ne folosim mai bine resursele și să identificăm noi oportunități de dezvoltare. Aș spune că, pentru România, Ziua Europei în 2023 înseamnă certitudinea unui viitor mai sigur și mai bun pentru noi. Pentru perioada 2021 – 2027, țara noastră are la dispoziție doar prin Politica de coeziune o sumă comparabilă cu cea primită de România de la Comisie în ultimii 16 ani, de la aderare până în momentul actual, la care se adaugă fondurile alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Mai mult, ritmul accelerat de accesare a fondurilor, investițiile în infrastructură, în serviciile publice și în productivitatea sectorului privat, la care aș adăuga preocuparea noastră de a nu îi lăsa în urmă pe cei vulnerabili, vor face ca, în scurt timp, România să arate cu totul diferit în anii care vin. Felicit pe această cale echipa din minister, care a avut un rol vital în acest proces de modernizare a României. Sunt convins că finalul acestui an ne va aduce mai aproape de ținta de absorbție de peste 95% prin politica de coeziune și de realizarea reformelor și investițiilor asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Primele apeluri de proiecte finanțate prin programele aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi lansate în cursul lunii viitoare

Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbție a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaționale aferente acestei perioadei fiind realizate investiții în sectoare esențiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educație, infrastructura de apă și apă uzată, dar și incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.

Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților. De asemenea, noi IMM-uri au luat naștere datorită banilor europeni:

  • Programul Operațional Competitivitate: 73.840 companii sprijinite;
  • Programul Operațional Regional: 3314 companii sprijinite;
  • Programul Operațional Infrastructură Mare: 288 companii sprijinite;
  • Programul Operațional Capital Uman: 16.655 companii sprijinite.

Prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Infrastructură Mare s-au realizat investiții în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi și au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.

2 milioane de români beneficiază de acces la rețeaua de apă la standarde conforme și 3,4 milioane beneficiază de acces la rețeaua de apă uzată, prin investițiile în extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei (1.066 km) și a rețelei de apă uzată (1.019 km) finanțate prin POIM.

În domeniul sănătății, prin Programul Operațional Regional au fost reabilitate, modernizate și dotate 205 unități medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investiții pentru dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj necesare pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID – 19 și pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza COVID – 19 la nivelul unităților sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investiții pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic.

Prin Programul Operațional Capital Uman, peste 540.000 de copii și 30.000 de tineri și adulți au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educație. Prin Programul Operațional Competitivitate, 230.000 de elevi și studenți au beneficiat de echipamente IT și 12.662 clase și laboratoare au avut acces la echipamentele de ultimă generație necesare procesului educațional.

Nu în ultimul rând, fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanțial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente și mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preșcolarii și elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine și rechizite, potrivit MIPE.

Prin cele 16 programe naționale și regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, în cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte în valoare de 36,4 miliarde de euro, primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte fiind puse în consultare publică începând din luna aprilie, apelurile urmând a fi lansate luna viitoare. De asemenea, prin PNRR vor fi lansate în acest an 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentProdusele autohtone au ajuns să fie mult mai scumpe decât cele de import
Articolul următorOrdonanța austerității, amânată din nou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau