Viorica Dăncilă a anunţat în şedinţa de joi o schimbare importantă pe care o pregăteşte Guvernul: transformarea programului „Prima casă” în programul „O familie – o casă”. Shimbările sunt importante. Astfel, valoarea maximă va fi de aproximativ 120.000 de euro, dublu față de cei 60.000 de la Prima Casă, iar dobânda va fi fixă, de 5,5% pe toată durata contractului. De asemenea, vârsta maximă de contractare a creditului este de 55 de ani.

O altă facilitate: creşterea nivelului garanţiei guvernamentale de la 50% la 80% din valoarea creditului.

Discutăm azi în primă lectură proiectul «O familie – o casă“, o variantă mai apropiată de nevoile cetăţenilor decât Programul Prima Casă. Propunem creşterea nivelului garanţiei guvernamentale de la 50% la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune şi reducerea substanţială a dobânzilor pentru familiile cu copii şi persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a mai menţionat că Guvernul va promova în curând un proiect aflat deja în transparenţă decizională privind programul guvernamental „Dezvoltarea regiunii nord-est”.

Vrem să îmbunătăţim condiţiile de viaţă pentru români, pentru cei care nu beneficiază de utilităţile necesare unui trai decent. În acest sens, vom acorda pentru fiecare gospodărie un ajutor nerambursabil de 20.000 de lei pentru izolarea termică şi energetică a locuinţelor, încălzire cu centrale termice, asigurarea de apă caldă menajeră prin sisteme solare, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei şi conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze„, a afirmat Dăncilă.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a venit cu explicații privind noua schemă de program

Noul program se va adresa în distinc familiilor și are o serie de avntaje suplimentare față de programul Prima Casă. Românii vor beneficia de priogramul O familie o casă prin contractarea de credite garantate de stat sau prin obținerea unei prime de la stat pentru achiziția de locuințe noi, direct de la dezvoltator.

Statul poate să garanteze până la 80% din creditul garantat de stat, față de programul Prima Casă, unde garanția statului de doar de 50% pentru locuințe mai noi de cinci ani, repectiv 40% pentru cele mai vechi de cinci ani.

Plafonul maxim a crescut la aproximativ 120.000 de euro

O altă modificare importantă este suma maximă, care s-a dublat, de la 60.000 la 120.000 de euro, în cazul noului program.

De asemenea, avansul este prevăzut între 5% și 10% din suma solicitată. Locuința trebuie să aibă nimic două camere și o suprafață totală de cel mult 100 de metri pătrați.

Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului

Dobânda este fixă, de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Față de Prima Casă, dobânda este compusă din marja fixă de 2%, plus dobânda variabilă, care se aplică și la programul vechi.

Ministerul Finanțelor va plăti comisionul aferent gestionării acordării acestor credite.

Vârsta maximă de contractare a creditului este de 55 de ani. De asemenea, statul va acorda subvenții pentru beneficiari cu venituri mai mici de 6.000 de lei, 7.000 lei cu familie cu asistent maternal, de 8.000 d lei pentru familia cu un copil și de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulți copii.

Mecanismul de subvenționare a dobânzii se va face prin intermediul declarației fiscale lunare a angajatorului celui care cere credit, dacă beneficiarul se incadreaza in venitul mentionat.

De asemenea, se ia în calcul reducerea ratei cu un pucnt procentual pentru cei care au un copil sau sunt asistenți maternali pentru un copil și cu două puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulți copii sau sunt asistenți maternali pentru doi sau mai mulți copii, cu vârsta de nă la 18 ani sau până la 26 de ani dacă acesta urmează o formă de învățământ de lungă durată.

Primă reprezentând 700 de lei din valoarea unui metru pătrat

Totodată, se va reduce cu un punct procentual rata dobânzii pentru cei încadrați într-un grad de handicap, însă reducrere nu poate depăși 4,6 puncte procentuale. De asemenea, la cererea beneficiarului, finanțatorii acordă o garanție fără a depăși perioada de creditare de 20 de ani. Se va acorda posibilitatea refinanțării creditului, cu excepția celor prevăute de programele guvernamentale, dacă prin acestea nu se prevede altfel.

De asemenea, locuințele pot fi predate unui alt beneficiar, dar cu respectarea contractului.

Un alt avantaj este că statul va da celor care achiziționează de la dezvoltatori o primă reprezentând 700 de lei din valoarea unui metru pătrat, pentru locuințe între 50 și 100 de metri pătrați. Se creează posibilitatea ca dezvoltatorii să ofere locuințe noi pentru o perioadă de minim 10 ani și maximum 20 ani, fără perceperea de dobânzi față de Prima Casă, unde nu exista această posibilitate.

Articolul precedentRomânia, a cincea cea mai atractivă piaţă de producţie din Europa
Articolul următorTensiunile dintre China și SUA aruncă în aer prețul petrolului