Ministrul Finanțelor a explicat, pe Facebook, de ce trebuie România să se împrumute. Acesta enumeră două motive: deficitul bugetar ESTIMAT pentru acest an și plata împrumuturilor care vin la scadenta din anii anteriori.

,,În luna februarie MF a anunțat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei. Bineînțeles este vorba de o țintă. Totul depinde de condițiile pieței iar suma finală poate să fie mai mare sau mai mică . De aceea eu doresc surplus la buget. Să plătesc imprumturile făcute de socialiști din surplus și să nu fie nevoie să mă împrumut din nou.

Lucrurile sunt simple și mă mira că exista confuzie și nu doar la socialiști.

Cum am ajuns aici?

Foarte simplu. Socialiștii de la PSD sunt incompeteneti, iresponsabili și interesați doar de buzunarul propriu, nu de sănătatea economiei.

Au trecut prin parlament doua legi cu IMPACT BUGETAR NEGATIV MAJOR- fară surse de finanțare , legea salarizării și legea pensiilor.

Astfel. În fiecare luna de la buget se plătesc:

– aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votata de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luați de undeva- PSD nu a indicat sursa de finanțare.
– aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Și aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursa de finanțare.
– aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente și bunuri și servicii
– aproximativ 1 miliarde de lei pentru subvenții agricultura în avans

Mai sunt și alte cheltuieli dar acestea sunt majore.

Se vede clar că avem 4.5 miliarde lei fară acoperire și banii trebuie luați de undeva. PSD când a trecut ledgile prin Parlament le-a lăsat fară sursa de finanțare- subminarea economiei naționale?

Nu exista secrete aici. Anunț la început de an necesarul de finanțare pentru tot anul. La început de luna tintă pentru luna respectivă. Piețele știu când încerc să împrumut de pe piata locala.

Ce fac eu diferit?

Țintesc surplus bugetar pe termen mediu. Piețele au încredere și ne premiază cu dobânzi mai mici. DOAR așa pot să reduc datoria publica și implicit sumele imprumutate. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020.

P.S. Să fie clar. MF nu are politică de creditare și nici nu contractează sistematic datorie publică. Ca astfel de aberații să nu mai fie enunțate de oficiaili romani, aveți grija ce votați și pe cine trimiteți în Parlament”, a explicat Florin Cîțu, pe Facebook.

Articolul precedentVeniturile totale ale Vodafone au crescut cu 2%, la 31 decembrie 2019
Articolul următorOperatorul CFR marfă, restructurat prin procedura de concordat preventiv