Fondul Proprietatea, prin administratorul de investiții Franklin Templeton București, a lansat o ofertă de plasament privat accelerat prin care vrea să vândă cel puțin 1,4 miliarde acţiuni OMV Petrom S.A., adică 2,47% din compania petrolieră. Este vorba de circa un sfert din pachetul deținut de Fondul Proprietatea la compania petrolieră. Potrivit bilanțului pe primul semestru, mai mult de 80% din pierderile FP au fost generate de evoluția negativă a acțiunilor OMV Petrom.

Procesul de plasament va fi demarat imediat, se spune într-un comunicat al Bursei de Valori București. Calculată la ultima valoare de tranzacționare la BVB a acțiunilor OMV Petrom, de 0,3710 lei, valoarea tranzacției ar ajunge în jurul a 518 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a fost de acord cu o perioadă de restricție de 180 zile de la data stabilirii prețului tranzacției, sub rezerva renunțării cu acordul părților.

Rezultatele tranzacției vor fi anunțate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament, iar perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea prețului și alocările rămân la libera alegere a Fondului Proprietatea și a părților care acționează în calitate de bookrunner, se spune în comunicatul FP.

Fondul Proprietatea a avut pierderi neauditate de 848,6 milioane lei în primul semestru al anului, de la un profit net de 1,68 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. „Principalul factor care a contribuit la pierderea înregistrată a fost pierderea netă nerealizată aferentă participațiilor la valoarea justă prin profit sau pierdere în sumă de 1,96 miliarde lei generată de OMV Petrom SA ca urmare a evoluției negative a prețului acțiunii acestei companii în cursul primului semestru al anului 2020 (impact total de 696,6 milioane Lei, scădere a prețului acțiunii de 27,5%)…”a comunicat la vremea respectivă FP.

Fondul Proprietatea are în prezent o deținere de 10% din OMV Petrom. Acționarul principal deține 51%, statul român 20%, iar diverși acționari,persoane fizice și juridice, puțin peste 18%.

Citește si Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă la o încetinire a cererii de petrol în 2020

 

 

Articolul precedentRomânia și Albania, campioanele libertății economice în Europa de Est
Articolul următorMinistrul Bode anunță că urmează inaugurarea liniei de cale ferată Gara de Nord – Aeroportul Otopeni