Dacia are probleme pe piața auto din Franța. Mai exact, modelul electric Spring nu va mai face parte dintre mașinile subvenționate de la buget. Motivul? Este fabricat în China! Iar francezii au dat o lege pentru a încuraja vânzările de mașini electrice fabricate la ei în țară sau în Europa.

Franţa a restructurat reglementările privind stimulentele financiare acordate cumpărătorilor de vehicule electrice (EV), favorizând maşinile produse în Franţa şi Europa în detrimentul modelelor fabricate în China, conform listei tipurilor eligibile de automobile publicată joi de Guvernul de la Paris, transmite Reuters.

Modelul Spring al Dacia, brandul low-cost al Renault, este importat din China, şi a fost exclus din listă, la fel ca şi modelul MG4 al SAIC.

Tesla Model 3 este produs în China, în timp ce Tesla Model Y, este fabricat mai ales la Berlin.

Aproximativ 65% din maşinile electrice vândute în Franţa vor fi eligibile pentru schema de bonusuri de stat, inclusiv 24 modele produse de Stellantis şi cinci de Renault.

Guvernul de la Paris vrea ca vehiculele electrice produse în Franţa şi Europa să fie mai accesibile pentru consumatorii interni, comparativ cu vehiculele mai ieftine fabricate în China.

În prezent, subvenţia guvernamentală pentru vehiculele electrice este de 5.000 de euro pentru majoritatea gospodăriilor şi de 7.000 de euro pentru cele mai sărace. Costul total al programului este de un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe an.

Totuşi, în absenţa vehiculelor ieftine produse în Europa, o treime din toate subvenţiile merg către consumatorii care achiziţionează EV fabricate în China, au declarat oficiali de la Ministerul francez de Finanţe, ceea ce a majorat importurile şi a adâncit decalajul competitiv cu producătorii interni.

Noile criterii de eligibilitate va lua în calcul emisiile de carbon în procesul de fabricaţie EV. Industria auto chineză este puternic dependentă de electricitatea generată de cărbune, astfel încât multe EV fabricate în China nu vor beneficia de subvenţiile din Franţa.

Agenţia Ademe care supervizează procesul a analizat eligibilitatea a aproape 500 modele EV şi variantele lor, pentru a le include în schemă. 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentCum vor afecta schimbările aduse Programului Rabla 2024, piața auto din România: „Un efect dezastruos”
Articolul următorNicolae Ciucă: „Nu introducem taxe noi, ne ţinem de cuvânt” – Noi detalii despre majorarea salariilor profesorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau