Guvernul Dăncilă împrumută în luna mai „o căruță de bani”, pe spinarea românilor

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna mai 3,2 miliarde lei şi 250 milioane euro în luna mai în cadrul unor emisiuni de titluri de stat, plus 480 milioane lei în oferte necompetitive.

 

Guvernul împrumută bani pe bandă rulantă, recordul fiind stabilit în data de 3 aprilie, când Finanțele au atras 3 miliarde de euro într-o singură zi de pe piețele externe.

Ministerul Finanţelor a anunţat că, în con­textul implementării planului anual de fi­nan­ţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada 2019 – 2020 are în vedere emiterea de euro­obli­gaţiuni în valoare de aproximativ 8,25 mld. euro.

Portofoliul de obligaţiuni externe lansate de Ministerul Finanţelor a ajuns la pragul de 27 mld. euro, potrivit ZF.ro, după ce în luna aprilie din acest an a fost împrumutată de pe pieţele externe suma record de 3 mld. euro, prin trei serii de euroobigaţiuni cu maturităţile pe 7 ani, 15 ani şi, în premieră, pe 30 de ani.

România, împrumut record de pe piețele externe

Este pentru prima data în istorie când România se împrumută cu o astfel de sumă și pentru o perioadă atât de mare.

Dobânda la care s-au împrumutat Finanțele este 4,65%, peste cea a Greciei de 4,29% și semnificativ mai mare ca a altor state Europene.

Germania, de exemplu, se împrumută pe 30 de ani cu o dobândă de 0,5% pe an.

Ministrul Finanțelor Eugen Orlando Teordorovici a declarat la un post de televiziune că este o operațiune normală și de succes. Iar costurile sunt raportate la ceea ce se întâmplă azi pe piețe.

Articolul precedentCreditele „Prima Casă” s-ar putea scumpi după introducerea noului indice
Articolul următorActivele fondurilor de pensii facultative au ajuns la 2,1 miliarde de lei