Legea privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive este neconstituţional în ansamblu, a decis joi CCR. Instanța constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia formulată de 70 deputaţi PNL. În aceste condiții, legea se reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea
Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în
Monitorul Oficial al României, Partea I, a anunțat CCR, într-un comunicat.

Un vot favorabil acestui proiect de lege a fost dat anul trecut, la începutul lunii mai. La acea vreme, deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”, scria Agerpres.

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
Un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.
Un alt amendament stipulează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR, mai arată sursa citată.

 

Articolul precedentBursa de pe Wall Street, cea mai mare scădere din ultimele trei luni
Articolul următorBogdan Badea, director Hidroelectrica: „Din păcate Hidroelectrica a început să acționeze împotriva ’băieților deștepți’ doar la intrarea în insolvență”