Statul a fost principalul beneficiar în uma creșterii spectaculoase a prețurilor energiei electrice și gazelor naturale, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Numai din TVA, de exemplu, statul a avut încăsări cu aproape 50% mai mari, lucru confirmat chiar și de datele oficiale ale ministerului Finanțelor

Scumpirile energiei au creat „cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena, a determinat o creștere a venituriulor din redevențe cu cca. 500%; creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%. Probabil asta explică baloanele de săpun aruncate pe piață de autorități, promovând scandaluri și inventând vinovați:

• prețurile la energie nu au crescut, explicația privind facturile mari ni se spune că se datorează greșelilor distribuitorilor/furnizorilor.

• Gazprom este vinovat de prețurile mari din România, chiar dacă contractul de import gaze încheiat cu aceștia, în luna aprilie 2021, conform raportului privind piața de gaze al ANRE arată că prețul de achiziție al gazelor este de 73,38 lei/MWh, adică sub prețul din acel moment de pe BRM 73,61 lei/MWh

• prețul gazelor urmează să scadă după punerea în funcțiune a Nord Stream2, o afirmație care poate să fie valabilă Germania, Austria, dar nu și pentru România.

După cum se poate vedea pe graficul evoluției prețului mediu pe BRM, prețurile gazelor naturale nu au atins nivelurile din anul 2019, dar cu toate acestea prețurile la consumatorul final au crescut cu până la 150%. Spre exemplu în luna iunie 2021 prețul mediu cu care sau vândut gazele pe piața angro a fost de 92,5 lei/MWh, iar prețul marfă ofertat pe piață clienților casnici din piața concurențială a fost între 123 – 160 lei/MWh.

Concluzia analizei semnate de Asociația Energie Inteligentă este că „Autoritățile vorbesc de niște ”vinovați inventați”, ascunzând în fapt principalul câștigător al scumpirilor – statul român și în fapt convenindu-i postura de a încasa foarte mulți bani de pe urma consumatorilor.”

Articolul precedentAvocatul Poporului, sesizat privind neconstituționalitatea proiectului „Anghel Saligny”
Articolul următorCriza politică a dinamitat cursul valutar. Euro a atins un nou maxim istoric