ANAF a pregătit un plan privind îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, care conține mai multe îmbunătățiri și simplificări pentru contribuabili.

 

Fiscul își propune să simplifice Declarația unică introdusă anul trecut și vrea să introducă un chestionar de evaluare pentru serviciile fiscale.

În planul de îmbunătățire adresat persoanelor fizice, ANAF a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate, precum şi ai autorităţilor fiscale competente, pentru a găsi modalităţile de simplificare a Declaraţiei unice cu termen de depunere în 2020 pentru datele fiscale aferente anului 2019.

Planul privind îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare prevede şi o evaluare a calităţii serviciilor fiscale din perspectiva contribuabililor pe baza unui chestionar de evaluare.

„În funcţie de feedback-ul obţinut, se vor implementa măsuri de creştere a calităţii serviciilor”, se mai arată în documentul elaborat de ANAF.

Reducerea numărului şi a frecvenţei de depunere a declaraţiilor fiscale la persoane juridice şi extinderea depunerii electronice pentru toate aceste formulare sunt alte măsuri incluse în Planul pentru eficientizarea colectării veniturilor la Bugetul general consolidat, propus de ANAF.

Potrivit acestui Plan, Ministerul Finanţelor aşteaptă propuneri de modificare a Codului Fiscal pentru a schimba perioada fiscală, care generează frecvenţa depunerii declaraţiilor.

Pentru încurajarea conformării voluntare la declararea obligaţiilor fiscale, se are în vedere şi reducerea, prin comasare, a numărului de formulare şi declaraţii la persoanele juridice.

„Identificarea formularelor de declarare care pot fi reduse prin măsuri de natură administrativă, respectiv reducerea numărului de declaraţii prin comasarea a două sau mai multe formulare, cu păstrarea conţinutului informaţional. Iniţierea propunerilor privind modificările legislative de natură să conducă la reducerea directă a numărului de obligaţii declarative stabilite în sarcina contribuabililor, prin lege. În baza analizei datelor rezultate din inventariere se vor iniţia propuneri de modificare a declaraţiilor atât din prisma reducerii numărului, cât şi a frecvenţei de depunere”, sunt măsuri prevăzute în documentul citat de Agerpres.

Articolul precedentRomânii își cumpără vopselurile pentru locuință după ureche
Articolul următorRomânia, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE pentru a șasea lună consecutiv